Tijekom travnja nastavljamo s radovima koje smo započeli u ožujku. Najveću pažnju posvećujemo umjerenom i kontroliranom razvoju zajednica kako bi bile što jače i bolje pripremljene za glavnu pašu.

U promjenjivom ožujku višednevna toplina i sunce izmjenjivali su se s prodorima hladnog zraka. To vrijeme nije bilo naklonjeno razvoju legla pa se u nekim zajednicama moglo naći i mlado pothlađeno leglo. Topli dani omogućuju cvatnju proljetnog bilja i voćaka što se međusobno dopunjuje i nastavlja pa je uz pogodno vrijeme osiguran stalan dotok nektara. U travnju paša ponekad zna biti vrlo dobra. Tako pčele mogu ispuniti cijeli raspoloživi prostor u plodištu i matici onemogućiti polaganje jaja. Ponekad vjetar može, iako je sunčano i lijepo vrijeme, isušiti nektar u cvjetovima pa je intervencija nužna. Također, i kišna razdoblja mogu spriječiti dovoljan unos hrane.

Glavna zadaća pčelara je osigurati stalan dotok hrane uz istovremeno, pravodobno, ali i oprezno proširenje prostora kako bi se zajednica što je moguće bolje razvila, a da ne uđe u rojevni nagon. U dobrim godinama pčele mogu sakupiti dovoljno nektara s voćaka tako da se može i vrcati. Njegova važnost kao meda je neznatna u odnosu na ulogu koju ima u poticanju i održavanju proljetnog razvoja. Pčelinjaci u blizini nasada uljane repice ili pčelari koji sele pčele, za proljetni razvoj koriste cvatnju ove uljarice koja traje oko 20 dana. Neke zajednice se razviju do rojevnog raspoloženja. Pri dovozu pčela na repicu moramo biti u suglasju s vlasnikom usjeva jer se u doba cvatnje obavlja kemijska zaštita.

Proširenje prostora u košnici ostvarujemo otvaranjem medišta kod AŽ ili dodavanjem okvira i nastavaka kod LR košnica. Znak za to nam je kad pregledom uočimo da je raspoloživo saće ispunjeno nektarom i peludom te ometa maticu u polaganju jaja. Istovremeno ima dovoljno pčela koje su u stanju grijati i više legla. Početkom mjeseca prošireni prostor najbolje je ispuniti umetanjem okvira s već izgrađenim saćem. Ako vrijeme dozvoljava, možemo dodati i koju satnu osnovu. Kasnije se broj okvira sa satnim osnovama povećava.

Kako proširiti prostor?

Kad je osiguran stalan dotok dovoljnih količina nektara i peluda u košnicu tijekom travnja, od paše ili zbog podražajnog prihranjivanja, u plodištu se nalazi sve više legla i mladih pčela, a sve manje raspoloživog prostora. Proširenje prostora obavlja se postupno s jednim do dva okvira sa strane pokraj legla. To je kako ono tijekom hladnih noći ne bi ostalo izvan grijanog prostora i uginulo. Dodanim okvirima ne smijemo razdvajati leglo. Proširenje je najbolje obaviti svakih 5 do 7 dana.

Mladim pčelama u dobi 12 do 18 dana razvijaju se voskovne žlijezde. One imaju potrebu gradnje što je dobro iskoristiti za izgradnju lijepog mladog saća i proizvodnju pčelinjeg voska. Tako ćemo uz razvoj legla dobiti i izgrađeno saće pa ga pčele neće morati graditi u glavnoj paši. Zato će znatan broj radilica i primateljica biti slobodan, spreman za izlijetanje i sakupljanje nektara i veću proizvodnju meda. Najbolji pokazatelj želje za izgradnjom saća je ako pri pregledu košnice uočimo nadogradnju stanica ili zaperke mladog saća.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje