HUP Pčelinjak u suradnji sa zastupnikom Gradske Skupštine Grada Zagreba g. Renatom Petekom u proceduru je uputila prijedlog za dozvolu Urbanog pčelarstva. Prijedlog je odbijen. Nakon odbijanja prijedloga za urbano pčelarenje čitamo izjave oduševljenja po raznim portalima, a od strane Udruge Prijatelji životinja koji svesrdno pozdravljaju ovu odluku.

Legalno je imati mišljenje i izraziti ga, no čitajući njihove izjave ne možemo shvatiti koliko neznanje kod njih vlada. Čak, mogli bismo reći da je iznesena i velika količina laži, zbog neznanja ili namjerno, prosudite sami? Prvo ćemo prenijeti nekoliko komentara koje smo dobili nakon čitanja njihovih izjava:

Tko su ti Prijatelji životinja? Koje divlje pčele zastupaju? Zagreb je na karti najzelenijih gradova pa onda na koje monokulture se pozivaju? Zagreb s takvim prijateljima može biti i dalje samo provincija.

Mislim da nebum zdurala da dotičnom gospodinu ne pošaljem neku porukicu uz sliku hotela za “divlje” pčele i košnice na Lukinom pčelinjaku. Čitajući obrazloženja Prijatelja životinja nisam bila sigurna da li da se smijem ili plačem na toliku količinu gluposti koje, ne samo da nemaju veze s znanošću, nego i zdravim razumom. Jadni naš Zagreb na koju je elitu spao.

– Ma problem je u nesposobnosti ovih koji su se uhljebili, i sad ih gledamo kako se sramote u svom neznanju. A mi sad kao očekujemo nešto da naprave za nas. Njima je u interesu samo održavati stanje kakvo je sad, jer da bi nešto promijenili trebalo bi raditi, preuzeti odgovornost i donositi odluke. A njima je super ovako, ništa se ne radi, plaća ide.

Neznanje vlada!

Kao laž ističemo izjavu da nas zanimaju samo medonosne pčele, a da o solitarnim pčelama i ostalim oprašivačima ne vodimo brigu. Vrlo zanimljivo ako uzmemo u obzir da u Pčelarskoj školi, koje smo i mi jedan od organizatora, imamo posebnu cjelinu o solitarnim pčelama i ostalim oprašivačima. Nadalje, članica naše HUP Pčelinjak je između ostalih i Školska zadruga OŠ Marije Jurić Zagorke iz Zagreba koja djeluje pod imenom Pčelinja školica. Djecu smo proljetos vodili na Zadarsko sveučilište na Festival znanosti. Tamo smo, gle čuda, radili nastambe za solitarne pčele i učili o istima.

Broj rojeva u Zagrebu prepolovljen

Iz objava Prijatelja životinja vidi se opće neznanje i po ovom pitanju. Pričaju o problemu bioraznolikosti te da zbog toga nestaju solitarne pčele što svakako nema veze s istinom. Solitarne pčele nestaju između ostalog i zbog modernih načina gradnje. Kao što znamo, više se ne upotrebljava trstika koja je njihovo stanište. Pozivaju na kupnju hotela za kukce, a ne znaju da to što kupimo baš i nije prikladno za solitarne pčele.

Osim navedenog solitarne pčele također napadaju razne bolesti te postoje postupci kako to prevenirati. Ako su voljni naučiti, organizirati ćemo predavanje za njih kod kolege koji se bavi isključivo solitarnim pčelama. Našu medonosnu pčelu također napadaju razne bolesti. Imamo pčele koje slobodno žive bez nadzora u Gradu Zagrebu i svake se godine nekontrolirano roje. Ovdje ćemo samo napomenuti da kao voditelji Gradske Pčelarske Službe imamo relevantne podatke da se u zadnje dvije godine broj rojeva prepolovio. Treba li nas to brinuti? Svakako!

Zašto je važno urbano pčelarenje?

Kad smo već kod rojenja onda ćemo koju riječ i o tome. Pčele, kao i sva druga živa bića, imaju razvijen nagon za razmnožavanjem. To je nagon za opstankom. Pčele koje bez nadzora žive u Gradu Zagrebu, a prema našim procjenama samo u užem centru živi oko 500 zajednica, nekontrolirano se roje te tako predstavljaju ugrozu za građane Grada Zagreba. Možete vidjeti interaktivnu kartu rojenja, koja se još dopunjuje, na https://www.pcelinjak.hr/index.php/zbrinjavanje-rojeva-zagreb, za sada je obuhvaćeno samo zadnjih godinu i pol.

Mi pčelari, u bespašnom razdoblju koje je sve češće uslijed klimatskih promjena, hranimo naše pčelice. Vodimo brigu o njihovom zdravlju itd. Od 3-4 košnice, koliko bi bilo dozvoljeno držati u sklopu urbanog pčelarstva sigurno nitko osobno neće imati financijske koristi već samo veliki trošak. Imamo primjere koliko držanje par košnica pomaže ljudima kao terapija. Nije zanemarivo. Predlažemo svim zainteresiranim Prijateljima životinja da se jave, spremni smo argumentirano i činjenično razgovarati te ih educirati.

A moramo malo i o gradskim vlastima. HUP Pčelinjak je prije koju godinu proveo anketu među građanima Grada Zagreba, direktno, prilikom održavanja edukativnih predavanja za građane, gdje se govorilo o pčelama, ali i o solitarnim pčelama pa čak i o stršljenima i osama, te putem interneta. I, što kažu rezultati? REZULTATI KAŽU DA 80 % GRAĐANA GRADA ZAGREBA PODRŽAVA URBANO PČELARENJE. Pa postavljamo pitanje da li je navedeni podatak za zanemarit?