Upitnik o gubicima pčelinjih zajednica koji je dostavljen u Hrvatskoj pčeli identičan je online upitniku, a dostupan je na poveznici:https://www.bee-survey.com/index.php/198231?lang=hr. Ovime smo željeli olakšati pristup i ispunjavanje upitnika. Svi rezultati će biti objedinjeni i objavljeni nakon obrade.

U dosadašnjim kontaktima sa pčelarima dobivamo informacije o značajnim gubicima kod hobi, poluprofesionalnih i profesionalnih pčelara. Radi toga je napravljen upitnik kako bi se lakše prikupili podaci o gubicima i kako bi se utvrdili razmjeri i težina ovog problema na kojega pojedinačno pčelar može malo ili gotovo nikako utjecati. Pčelari su skloni gubitke zajednica pripisivati svojim pogreškama i propustima, što u najvećem broju slučajeva nije razlog.

Pčelarenje sve teže i rizičnije

Pčelarenje postaje sve rizičnije i neizvjesnije, kao posljedica klimatskih promjena, globalizacije i pojave novih bolesti, te promjena u poljoprivredi. Posljedice se očituju pojavom povećanih gubitaka tijekom cijele godine, a sve više u jesen, te sve veći broj slabih zajednica koje se teško razvijaju do proizvodne snage. Ovim upitnikom želimo utvrditi što je utjecalo na preživljavanje ili gubitak pčelinjih zajednica.

Globalizacija i klimatske promjene donose poteškoće u pčelarstvu, te se pojavljuju gubici pčelinjih zajednica koje je teško objasniti i razumijeti.

U suradnji sa međunarodnom organizacijom COLOSS izrađen je standardizirani upitnik o pčelinjim gubicima, koji se provodi preko deset godina. Aktivnosti na međunarodnom nivou rezultirale su većom pažnjom prema pčelama u Europskom Parlamentu. Rezultate i utjecaj na lokalnom i međunarodnom nivou, praćenja gubitaka prepoznale su i zemlje izvan Europe tako da je u jednistveni sustav praćenja uključeno 40 zemalja svijeta. Ovime ukazujemo na važnost svakog pčelara koji ispuni upitnik bez obzira je li imao gubitaka ili nije.

Upitnik otvoren do 01. lipnja

Svjesni odnosa pčelara prema gubicima i u cilju zaštite osobnih podataka nije potrebno ispunjavati osobne podatke u upitniku. Rezultati upitnika biti će objavljeni u Hrvatskoj pčeli i ostalim javnim glasilima. Upitnik je otvoren za ispunjavanje do 01. lipnja 2021. godine., no svjesni početka pčelarske sezone i aktivnosti koje su pred nama, molimo Vas da ga ispunite što prije. 

Upitnik je sastavljen od obaveznih polja koja se odnose na gubitke pčelinjih zajednica koji su označeni zvjezdicom (*), te ostalih pitanja koja doprinose boljem razumijevanju gubitaka.
Prethodni članakSvinjogojstvo i vinarstvo – 23 milijuna kuna pomoći
Sljedeći članakSonata
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.