Hrvatska udruga pčelara „Pčelinjak“ još je početkom 2021. g. tražila nižu stopu PDV-a na med proizveden u Hrvatskoj. Nažalost, još uvijek nije snižena stopa poreza na med iz Hrvatske čime se domaći med izjednačava s onim uvoznim. Kad Ministarstvo financija planira promijeniti ovu odluku, ostaje nejasno!

Predsjednik „Pčelinjaka“, Dražen Jerman u svom dopisu upućenom Hrvatskom saboru, Odboru za financije i državni proračun, uputio je prijedlog za smanjenjem PDV-a na med. Naveo je tešku situaciju u pčelarskom sektoru zbog upotrebe pesticida; klimatskih promjena, pojave novih bolesti kod pčelinjih zajednica i velikih gubitaka istih. Istražujući po stopama PDV-a u Hrvatskoj uočili su da PDV na poljoprivredne proizvode iznosi 13 %. Na med iznosi 25 %.

Upitna kvaliteta uvoznih medova

Veliki problem na hrvatskom tržištu predstavljaju i uvozni medovi upitne kvalitete. Iz tog razloga predložili su uvođenje dvije stope PDV-a. Sve kako bi zaštitili hrvatsku proizvodnju meda i osigurali konkurentnost domaćeg meda na hrvatskom tržištu. Na hrvatski med predložila se stopa od 13 %. Na uvozne medove predložena je stopa u iznosu od 25 %. Ispred Odbora za poljoprivredu brzo je reagirala i predsjednica Odbora u Hrvatskom saboru, Marijana Petir koja navodi:

S ciljem osiguranja opstanka pčelarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj, a posredno i očuvanja ruralnih područja te biološke raznolikosti, smatram kako je potrebno razmotriti mogućnost smanjenja stope poreza na dodanu vrijednost za med proizveden u Republici Hrvatskoj. Prema informacijama kojim raspolažem, PDV za med iznosi 5 % u Poljskoj; 9,5 % u Sloveniji, 7 % u Njemačkoj, 9 % u Italiji. Uz navedeno, neke države članice i države u okruženju primjenjuju sniženu stopu PDV-a na sve prehrambene proizvode. Pojedine članice primjenjuju sniženu stopu samo na odabrane proizvode ili skupine proizvoda.

Slijedom navedenog, Petir je uputila dopis Ministarstvu financija i ministru Marića. U dopisu je pitala kad planira predložiti sljedeći krug najavljenih poreznih rasterećenja koja bi uključila i smanjenje PDV-a na med.

Ministarstvo financija bez jasnog odgovora

Iz Ministarstva financija su potkraj ožujka 2021. g. spomenuli kako je u razdoblju 2016.-2020. g. provedeno 5 krugova porezne reforme. U skladu s programom Vlade RH od 2020. do 2024. planira se nastaviti s poreznim rasterećenjima.

Prema ovoj i svim drugim inicijativama za sniženje stopa PDV-a po završetku analize predložit će se aktivnosti usmjerene na proširenje primjene sniženih stopa PDV-a, poručili su iz Ministarstva financija.

No, i godinu dana kasnije, hrvatski med, ne samo da nije uvršten na popis za sniženje PDV-a, nego pčelarstvo nije uvršteno niti u osjetljivu granu poljoprivrede. Na ovu opasku, ove godine je ponovno stigao „šprancirani“ odgovor; u njemu ponovno s trenutnim izmjenama u pogledu primjene snižene stope PDV-a nije obuhvaćen med.

Nažalost, zaključuje se da u Ministarstvu financija nisu osjetljivi na pitanja poljoprivrednika, domaćih proizvođača meda; možda zbog nepoznavanja materije, a možda zbog prevelikog opsega posla i nedostatka vremena. Tako iz Ministarstva financija te Porezne uprave nisu u stanju odgovoriti na upite iz redakcije Gospodarskog lista niti 4 mjeseca nakon postavljenog pitanja vezanog uz poljoprivrednu proizvodnju. Poljoprivreda, primarna grana gospodarstva, očito im nije previše bitna.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakU proizvodnji uljarica konkurentni smo na europskom tržištu
Sljedeći članakVodopija – hranjiva i ljekovita biljka za perad
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362