Ime je dobila po gradiću Houdan, koji se nalazi 40 km zapadno od Pariza. Poseban cilj uzgoja houdana bila je impresivna veličina kokoši kvadratnog oblika. Stoga je uslijedilo križanje s brahmom, ali tek nakon križanja s engleskom pasminom dorking dobivene su teže životinje. Od dorkinga su naslijedile kompaktni oblik, dobru mesnatost i peti prst na nozi. Houdan je jedina pasmina domaće peradi s krijestom u obliku hrastova lista ili leptira s otvorenim krilima. U kokice je krijesta znatno manja nego kod pijetla. Glava je obrasla velikom i gustom kukmom, usmjerenom unatrag.

Polukružnog je oblika, formirana od izduženih pera i smještena na prednjem dijelu lubanje. Brada je gusta i dobro razvijena, poželjno je da bude vrećasta i istaknuta. Podbradnjaci su skriveni u bradi i slabo razvijeni. Podušnjaci su nevidljivi ispod perja, a njihovoj boji se ne pridaje neka posebna važnost. Crveno lice je djelomično prekriveno perjem. Oči su crvenonarančaste, kljun je kratak, snažan, u boji roga. Tijelo je blago nagnuto, široko i dugačko, valjkastog oblika. Leđa su široka, srednje duljine, blago nagnuta. Poželjno je da ih drži više vodoravno. Prsa su duboka i široka, trbuh širok i dobro razvijen. Bedra su kratka, prilično snažna, jedva vidljiva. Tanke i jake noge su neoperjane, crno bijelo mramorne boje, ponekad mogu biti ružičaste ili sive. Peti prst na nozi je nefunkcionalan, drugačiji je i samostojeći.

""

Blagi temperament

U pijetla je rep bujan s dobro razvijenim srpastim perima i nosi ga pod oštrim kutom. Konturno perje je gusto i ne priliježe čvrsto uz tijelo. Houdana najčešće nalazimo u crno bijeloj boji perja, ali također postoji crna, bijela, bisernosiva i grahorasta varijanta. Pijetao teži 2,50 do 3,50 kg, a kokica 2 do 3 kg. Godišnje snesu 150 do 160 jaja bijele ljuske, težine 53 do 65 g. Mlade kokice počnu nesti u dobi od 6 mjeseci i marljivo traže hranu na ispustu. Obzirom na težinu i uzgojnu selekciju, nagon za kvocanjem u ove pasmine baš i nije razvijen, pa se jaja stavljaju u inkubator ili se polažu pod pouzdanu kvočku.

Poput svake teške i gojaznosti sklone gospodarske kokoši i houdana krasi blagi temperament. Zbog njegove naravi i posebnih obilježja (kukme i brade), treba ga držati samo u suhim i natkrivenim nastambama. Za uspješnost održavanja velike kukme i pune brade u dobroj formi, važno je da se postave odgovarajuće pojilice, kako se one nebi smočile i zaprljale. Houdan nije zanimljiv i privlačan samo kao izložbena životinja, nego i zbog vrhunske kakvoće mesa, te zadovoljavajuće nesivosti jaja. Ovu neobičnu i rijetku pasminu kakvoćnog mesa uzgaja prof. Zdravko Klanfar (Ozalj), mob. 098-46 06 96.