Inkubiranje prepeličjih jaja kao i jaja bilo koje vrste peradi ovisi o uvjetima u kojima provodimo inkubiranje. Za uspješno inkubiranje važno je kontrolirati temperaturu, vlagu, ventilaciju i okretanje jaja. Loši rezultati se najčešće događaju zbog nepravilne temperature i/ili vlage. To znači da je temperatura ili vlažnost previsoka ili preniska tijekom duljeg vremenskog razdoblja te ometa normalan rast i razvoj embrija.

Loši rezultati također nastaju zbog nepravilne ventilacije, okretanja jaja i sanitarnih uvjeta. Idealna temperatura za inkubiranje prepeličjih jaja je 37,5 °C uz vlažnost zraka od 60%.

 Inkubator uključiti ranije

Ovisno o vrsti prepelice, inkubacija bi trebala trajati 17 dana za japanske prepelice i 23-24 dana za virdžinijske prepelice. Inkubator treba uključiti dva do tri dana prije umetanja jaja kako bi se stabilizirala ispravna temperatura i razina vlažnosti zraka. Inkubator treba smjestiti u prostoriju sa stabilnom temperaturom, jer u protivnom bit će teško održati stabilnu temperaturu u njemu. Dugotrajna razdoblja visokih ili niskih temperatura promijenit će uspjeh izlijeganja. Manje fluktuacije se toleriraju, ali ne treba dopustiti da temperature variraju više od jednog stupnja. Fluktuacije temperature mogu produžiti ili skratiti točnu duljinu inkubacije.   

   Okretati jaja bar 3 puta dnevno

Jaja treba okretati najmanje tri puta dnevno kako bi se spriječilo da se embrionalne membrane zalijepe za ljusku. Ako se ručno okreću jaja, treba koristiti mekanu olovku kako bi se s jedne strane označio X, a na drugoj O. To će pomoći kod provjere jesu li sva jaja okrenuta. Treba prestati okretati jaja tri dana prije valjenja, za japanske prepelice to je 15. dan, a za virdžinijske prepelice 20. dan. Za veći broj jaja trebat će automatski inkubator. Tijekom inkubacije preporuka je držati inkubator zatvorenim kako bi se održala odgovarajuća temperatura i vlažnost. Dodatne mjere opreza poduzimaju se prilikom okretanja jaja tijekom prvog tjedna inkubacije. Embrij u razvoju ima osjetljive krvne žile koje se lako lome kad vibriraju ili se potresaju, što na kraju ubija zametak.

Pratiti i regulirati vlažnost i ventilaciju

Posljednja tri dana inkubacije vlažnost zraka bi se trebala povisiti na oko 75%. Ako je vlažnost preniska, jaja će se osušiti, a embriji će uginuti. Vlaga se pažljivo kontrolira kako bi se spriječio nepotreban gubitak u jajima. Digitalni higrometar će pomoći lakše pratiti i održavati ispravnu vlažnost zraka u inkubatoru. U ispravno ventiliranom inkubatoru rijetko je prevelika vlažnost. Područje vodene ploče treba biti jednako polovici površine poda ili više. Povećana ventilacija tijekom posljednjih nekoliko dana inkubacije može zahtijevati dodavanje druge posude s vodom ili vlažnom spužvom. Vlažnost se održava povećavanjem površine izložene vode.

inkubacija
Ručno okretanje i označavanje jaja
inkubiranje
Izlegli prepelić

Ventilacija je vrlo važna tijekom procesa inkubacije. Dok se embrij razvija, kisik ulazi u jaje kroz ljusku, a ugljični dioksid izlazi na isti način. Kad se prepelići izvale oni zahtijevaju povećanu opskrbu svježim kisikom. Kako embriji rastu, otvori za ozračivanje se postupno otvaraju kako bi se zadovoljila povećana potreba za kisikom. Potrebno je paziti da se održi ispravna vlažnost tijekom razdoblja valjenja. Neometani otvori za ventilaciju, iznad i ispod jaja, neophodni su za pravilnu izmjenu zraka.

Znanstvena istraživanja

Napravljeno je nekoliko studija s ciljem da se provjere učinci temperature, različitih položaja i okretanja tijekom umjetne inkubacije jaja japanskih prepelica, obzirom na valivost, gubitak težine jajeta, težinu prepelića i smrtnost embrija. Istraživanja su pokazala da jaja prepelica inkubirana  39 °C u vertikalnom položaju, šiljatim krajem postavljenim prema dolje i okretana svaka dva sata, imaju valivost od 85%, jaja sa širim krajem okrenuta prema dolje imala su 63%, dok je skupina jaja stavljena sa širim krajem prema dolje bez okretanja imala samo 24% valivosti.

Ptičji embrij napreduje kroz niz pozicija tijekom inkubacije i završava u normalnom položaju za valjenje. Postoje varijacije normalnog položaja za koje se smatra da nisu štetne za uspješnu valivost. Međutim, postoje brojni položaji koji su povezani s poteškoćama u valjenju ili se nalaze u povećanoj učestalosti u slučajevima slabe valivosti. Većinu ptičjih jaja je potrebno okretati tijekom inkubacije kako bi se odvijao normalan embrionalni razvoj. Okretanje jaja tijekom inkubacije poboljšava valivost i kvalitetu prepelića. Povećana smrtnost u jajima koja se ne okreću događa se zato što se embrij ili embrionalne membrane prijevremeno lijepe za membrane ljuske.

Sakupljanje i čuvanje jaja

Kad se radi o prepelicama koje se drže u malim kavezima onda sakupljanje jaja za inkubiranje ne predstavlja nikakav problem, jer su njihovi kavezi dizajnirani tako da omogućuju automatsko izlaženje jajeta čim ga snesu. Međutim, one prepelice koje se drže u velikim volijerama imaju mogućnost polagati jaja bilo gdje, pa sakupljanje tih jaja može biti prilično nezgodno. Iako su one izgubile instinkt da inkubiraju svoja jaja, ipak imaju potrebu da ih sakriju, a zbog boje, prostirke (malča) i vegetacije u volijeri teško ih je uočiti na tlu. Važno je znati da će prepelice također položiti jaja ispod nekog malog zaklona ili u kutije, pa će tako biti olakšano njihovo skupljanje, obzirom da će neke ptice koncentrirati polaganje na jednom mjestu. 

Jaja prepelice za inkubiranje trebala bi imati sjajnu i glatku ljusku. Ako je ljuska gruba ili ‘kredasta’ onda ih ne treba upotrijebiti. Koriste se samo jaja standardne veličine. Bilo kakva sićušna jaja ili ona prevelika se odbacuju. Ako su jaja onečišćena izmetom, blatom, masnoćom i prašinom to će se odraziti na smanjenje valivosti. Okretanje jaja i njihov položaj tijekom skladištenja mogu utjecati na položaj embrija i na valivost. Također treba odbaciti jaja koja su oštećena ili napuknuta. Pukotine na ljusci jajeta omogućuju bakterijama i drugim mikroorganizmima da uđu u njega i kontaminiraju ga. Iako je jaje prepelice malo, ono je prilično čvrsto i teže ga je slomiti nego kokošje jaje.

Jaja za inkubaciju treba držati u kutijama na tamnom, hladnom i suhom mjestu, na temperaturi od 10 do 15 °C, uz vlažnost zraka od 70 do 80%. Ne smiju biti starija od sedam dana jer će njihova vitalnost rapidno opasti. Iskustvo je pokazalo da novo pristigla jaja treba ostaviti na sobnoj temperaturi oko 12 sati prije nego što se stave u inkubator. Mnogi proizvođači prethodno zagrijavaju jaja nekoliko sati prije stavljanja u inkubator. Kad se jaja prethodno zagriju, uklanjaju se iz hladne prostorije i ostavljaju da se postupno zagriju na sobnu temperaturu. Postupno zagrijavanje jaja smanjuje ‘znojenje’ ili kondenzaciju vode na površini ljuske. ‘Znojenje’ omogućuje bakterijama na površini ljuske jajeta da se razmnože i da prodru u njega. Ako se prethodno ne zagrije, može se smanjiti valivost i kvaliteta podmlatka. Okolina prije zagrijavanja mora imati jak protok zraka tako da kondenzirana vlaga brzo isparava, odmah dok se formira.  

Prihvat jednodnevnih prepelića

Izvaljeni prepelići prvo se suše 5 do 6 sati. Valja napomenuti da duže sušenje može izazvati dehidraciju. Nakon toga se premještaju iz inkubatora u tople baterije koje treba uključiti najmanje 24 sata prije nego se oni izvale. U malim hobističkim uzgojima u tu svrhu mogu se koristiti jednostavne kartonske ili drvene kutije opremljene izvorom svjetla i topline (obične ili infracrvene svjetiljke) te odgovarajućim hranilicama i pojilicama. Topla baterija je prostor s posebnim okruženjem u kojem će prepelići ostati sljedećih nekoliko tjedana.

Kad se izvale, prepelići imaju dovoljno materijala u svojoj žumančanoj vrećici kako bi preživjeli dva do tri dana bez hrane (pod pretpostavkom da je temperatura ispravna i stabilna), ali im je potrebna voda. Stoga je važno da oni pronađu izvor vode ubrzo nakon dolaska kako bi spriječili dehidraciju i uginuće. Naviknite oko deset posto prepelića na vodu tako što ćete ih uhvatiti u ruku i umočiti kljun u vodu. Ove će ptice naučiti ostale o lokaciji vode.  

Oni zahtijevaju više topline od pilića druge peradi. S obzirom na to da prvih 10 do 12 dana života imaju poteškoća u samoregulaciji tjelesne temperature treba ih od prvog dana držati na 38 °C . Prepelići mogu izgubiti značajne količine topline kroz noge, što objašnjava naglasak na održavanje legla na preporučenoj temperaturi. Potreban je pravilno upravljan izvor topline, kao što su električne i toplinske svjetiljke, propanski ili kerozinski grijači. Kako oni rastu temperatura se snizuje, ali se dinamika temelji na iskustvu i godišnjem dobu. Snizite temperaturu svaki tjedan za 3 do 4 stupnja dok ona ne dostigne na kraju petog tjedna 20 do 22  °C. Raspon vlažnosti zraka kreće se od 45 do 70%.

 Pratiti aktivnost prepelića

Obavezno pratite aktivnost prepelića u toplim baterijama. Ako se rasprše po rubovima to znači da im je prevruće pa ćete morati podići izvor topline (svjetiljku). Ako se skupljaju ispod svjetiljke možda su pothlađeni i temperatura bi se trebala podići (spustite svjetiljku). Ako su raspršeni po bateriji i izgledaju zadovoljno onda je temperatura ispravna. Prvih nekoliko tjedana morate ih provjeriti nekoliko puta dnevno. Kako oni odrastaju bit će im potrebno više prostora pa trebate planirati njihovo premještanje u veće baterije. Osigurajte im prostirku od strugotina mekog drva, suhog pijeska ili višeslojnih papirnih ručnika. Redovito čišćenje je važan dio vaše skrbi za prepeliće jer vlažna prostirka pomiješana s izmetom i hranom može uzrokovati ozbiljne bolesti.

inkubiranje
Jaja za inkubiranje moraju imati glatku i sjajnu ljusku
inkubiranje
Važno je pratiti aktivnost prepelića