Svake jeseni osušim za potrebe kućanstva različito voće. Čula sam da se od jabuka mogu napraviti čips i grickalice, no ne znam postupak.


Potrebno je 500 g svježih jabuka, 50 g grožđica, malo meda. Jabuke i grožđice sitno nasjeckajte. Sastojke izmiješajte i miješajte da dobijete čvrstu jabučnu kašu. Kašu nanesite 1 cm debelo na masni papir i stavite na rešetku za sušenje. Poslije nekoliko dana pravilnog sušenja smjesa će se stisnuti i možete je izrezati u tanje prutiće. Za jabučne grickalice uzima se 500 g jabuka,  300 g banana, 50 g krupno nasjeckanih oraha i 2 žlice meda. Voće pažljivo izmiješajte. Kad je sve dobro izmiješano, dodajte med i orahe. Dobiveni pire jednoliko raširite na kuhinjskoj foliji, brzo posušite. Osušeno narežite na manje kocke.

Prethodni članakSadnja oraha blizu međe i uklanjanje grana
Sljedeći članakNewsletter 4/2015
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.