Spominje se da je zeleni čaj izvrstan antioksidans, a navodno ima i druga dobra svojstva. Možete li mi pojasniti zašto je dobar zeleni čaj?

ODGOVOR Ugodnog okusa, a ekonomičan i siguran za upotrebu, zeleni čaj jedan je od najpopularnijih vrsta čajeva na svijetu. Znanstvena istraživanja ukazuju da konzumacija zelenog čaja na dnevnoj bazi dovodi do smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma mjehura, pluća, kože te prostate. Primijećena su i druga pozitivna djelovanja na organizam.To su regulacija tjelesne težine, snižavanje kolesterola, antioksidativno, antibakterijsko i protuvirusno djelovanje, uz jačanje imunološkog sustava. Spojevi pronađeni u zelenom čaju su: polifenoli, alkaloidi, aminokiseline, ugljikohidrati, proteini, klorofil, flour, minerali, vitamini.

Najzastupljeniji polifenoli su flavonoidi na kojima se temelje zdravstvene blagodati poznate već stoljećima. Također je bitno napomenuti kako zeleni čaj sadrži manju količinu kofeina koja može stimulirati bubrege i potaknuti potrebu za uriniranjem. Dnevno se može popiti i do 10 šalica čaja. 1 žličica suhih listova prelije se s 250 ml proključale vode. Kako sadrži antioksidanse koji ometaju apsorpciju željeza u ljudski organizam, čaj se preporučuje piti uz dodatak soka ocijeđenog limuna, jer vitamin C iz limuna sudjeluje u apsorpciji željeza. Čaj se pije sat vremena prije ili poslije obroka. Nije preporučljivo za osobe koje boluju od anemije.