Ove godine obolila sam od artritisa koljena, a čitala sam da je gavez izvrstan u liječenju artritisa. S obzirom da imam punu njivu gaveza, molim vas recept kako da ga upotrijebim, uz točne količine koje se trebaju koristiti kod, npr. izrade masti.

Gavez i njegovi pripravci danas se koriste samo izvana, kod rana, lomova, uganuća, podljeva, reume, gihta i atritisa. U narodnoj medicini najčešće se koristi tinktura, mast i oblozi od korijena gaveza, a ponekad i od lista. Recepture su brojne, pa se i količine sastojaka dosta razlikuju, a najčešće nisu niti navedene, a navodimo neke od jednostavnijih.

Tinktura od gavezovog korijena Svježi gavezov korijen dobro oprati i četkom očistiti od nečistoća. Sitno ga narezati i njime napuniti staklenku sa širokim grlom (npr. ona od krastavaca) skoro do vrha. Preliti rakijom (rakija mora prekrivati korijenje) i močiti 3-4 tjedna u blizini izvora topline. Nakon toga procijediti i koristiti za masažu bolnih mjesta.

Gavezova mast U 500 g zagrijane, neslane svinjske masti umiješati 150 g (može i više) sitno nasjeckanog korijena gaveza i pržiti na laganoj vatri oko 10 minuta. Ostaviti stajati preko noći, a sljedećeg dana masu zagrijati toliko da se mast otopi i preko višestruko složene gaze procijediti u odgovarajuće posudice, staklene ili plastične (ne metalne). Po želji prije cijeđenja ukapati u mast nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili ružmarina. Čuvati na hladnom mjestu.

Oblozi od gavezovog praha Suhi korijen gaveza sitno samljeti. U šalici napraviti kašu s vrućom vodom i par kapi ulja. Kašu nanijeti na lanenu krpu (pazite da ne bude prevruće) i staviti na bolno mjesto. Oblozi od svježih listova Svježe listove oprati, nagnječiti kuhinjskim valjkom, staviti na oboljelo mjesto i zamotati.