Čuo sam o ljekovitosti povrtnice, ali ne znam o tome gotovo ništa. Za koje se bolesti može koristiti i na koji način?

Crna rotkva ili povrtnica (Raphanus sativus) uzgaja se kao povrtna kultura širom svijeta, no malo se troši i nije pogodna za industrijsku preradu. Korijen joj je mesnat, različite bolje (bijela, siva, ružičasta, crna) i oblika. Zbog visokog postotka ulja gorušice ima karakterističan ljut okus i oštar miris pa se u prehrani koristi kao začin ili za salatu, ovisno o sorti. Teže je probavljiva pa ju treba što više usitniti i pripremati neposredno prije korištenja. Ne treba ju uzimati posoljenu, a osobito nije dobro uz nju piti pivo. Sok od povrtnice stari je narodni lijek kod oboljenja žučnih kanala, žučnog kamenca i pijeska te neredovite probave. Sok se dobije tako da se korijen sitno nariba i naribana masa dobro istiješti.

Od rotkve srednje veličine može se dobiti oko 200 g soka. Tijekom dana pije se oko 100 g (1 dl) soka podijeljenog na manje doze. Poslije 4 – 5 dana preporučuje se pauza od 2 – 3 dana. Još se češće povrtnica koristi kod prehlade, kašlja i bronhitisa. U tu se svrhu korijen u gornjem dijelu izdubi u obliku lijevka, a kroz donji dio se napravi mali otvor. Udubina se napuni medom, a povrtnica stavi u odgovarajuću čašu tako da sok istječe u nju. Sok pospješuje izlučivanje sluzi iz dišnih organa i umiruje kašalj. Sirup se može pripremiti i tako da se povrtnica očisti, opere i sitno nariba, prelije medom i sokom od limuna i ostavi odstajati par sati. Pije se 3 – 4 puta dnevno po žlica soka. Važno je napomenuti da povrtnicu ne trebaju koristiti osobe koje imaju probleme s upalom sluznice želuca i crijeva, čir na želucu ili dvanaestniku te bubrežni bolesnici.

Prethodni članakJe li kopar ljekovit?
Sljedeći članakBez mnogo rada nema uspjeha
Marija Kranjčević, dipl. ing. biologije
Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu, na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja. Rođena je 18.10.1958. godine u Pakracu. Nakon završene Gimnazije u Daruvaru 1977. godine upisuje se na Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu, studij Biologije. Diplomirala je 1981. godine i 20 mjeseci radila na Zoologijskom zavodu PMF-a kao asistent pripravnik. 1985. godine zaposlila se u Prirodoslovnom društvu „Ljekovita biljka“ i od tada se počinje intenzivnije baviti ljekovitim biljem. Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja.