OPG Agro Puškarić

""Priča Maria Puškarića, poljoprivrednika i vlasnika OPG-a Agro Puškarić iz Kaniške Ive kraj Garešnice pokazuje suprotno. Mario je krenuo s poljoprivrednom proizvodnjom još kao srednjoškolac, dok je s roditeljima obrađivao oko 7 jutara zemlje. Kada mu se otac razbolio, krenuo se intenzivnije baviti poljoprivrednom proizvodnjom i razvio ljubav prema poljoprivredi. Sredinom 90-tih, ukazala mu se prilika za obrađivanjem veće parcele od 50 ha u državnom vlasništvu. Tržište je tada bilo poprilično malo, ali je uzgoj raznih kultura bio isplativ.

Osiguran otkup krumpira
2001. godine napustio je redovan posao i posvetio se isključivo daljnjem razvoju svoje proizvodnje. Na početku je uzgajao pšenicu, kukuruz, nešto uljane repice, a ove godine ima oko 100 hektara krumpira, te 15 hektara crvenog luka, te češnjaka na 11 hektara. Također, pšenicu je zasijao na 80 hektara, dok je kukuruz na 65 hektara. Svoje krumpire prodaje Francku za proizvodnju čipsa, te ima siguran otkup. Natapa čak 75 ha krumpira, cijelu površinu crvenog luka, i to iz vlastitog akumulacijskog jezera. Navodi kako krumpire koje natapa raspršivačima (sprinklerima) koje je kupio od tvrtke Grapak, mnogo bolje razvijaju biljnu masu, a gnojidbu obavlja Yara gnojivima koje nabavlja od tvrtke Cipro. Suvišak vode koji se javlja na parcelama, na OPG-u rješavaju drenažnim kanalima. Predstavnici Francka, AgroChem Maksa i Grapaka, također su posjetili gospodarstvo na kojem Puškariću pomaže njegova desna ruka, 16-godišnji sin Filip. Uz dobro razvijenu mrežu natapanja OPG Puškarić posjeduje i nekoliko većih hala gdje sprema i čuva svoju raznovrsnu mehanizaciju.

""Uzgoj češnjaka
Na kraju obilaska OPG-a, Puškarić je naveo kako uspjeha nema bez mnogo rada, a iako nije uvijek na polju, već dosta vremena provodi i u uredu, spominje kako se radi najmanje 12h dnevno, a često nema slobodno niti nedjeljom. Sagledavajući jednu uspješnu priču OPG-a kakav je Agro Puškarić, nepobitno je za zaključiti kako se od poljoprivrede može pristojno živjeti, a uspjeha nema bez primjene novih spoznaja u poljoprivredi, upotrebe otpornijih sorata, pravilne gnojidbe, kvalitetne pripreme i obrade tla, natapanja…, i ono najbitnije – mnogo truda i odricanja.

Ove godine imamo probni uzgoj češnjaka, gdje ćemo odrediti sortiment pogodan za daljnji uzgoj, a prošle i ove godine investirali smo u osnovnu tehniku za pripremu sjemena za sadnju i strojeva za sadnju, a aplicirali smo i na natječaj za mjere 4.1.4.2. za unaprjeđenje poljoprivrednih gospodarstava, ukupne investicije 10.5 milijuna kuna, od čega očekujemo povrat investicije od 6.4 milijuna kuna, od kojih je nešto više od 5 milijuna iz proračuna Europske unije, a oko milijun kuna iz državnog proračuna, navodi Puškarić. Nada se kako će idućih godina u programima investicija za ruralni razvoj biti izdvojena i sredstva za natapanje.

Prethodni članakSok od crne rotkve (povrtnice) za zdravlje
Sljedeći članakNewsletter 13-14/2015
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362