Imam 31 g., kupio sam farmu za nekih 70 junadi, i trenutno imam 45 kom od 270-300 kg. U planu imam kupnju još 20 telaca, no čekam potpore. U upisniku imam upisano oko 3000 m2 livada, dok za iduću godinu imam dogovoreno 25 ha oranica koje želim upisati u ARKOD. Zanima me mjera 4, kupnja traktora s utovarivačem i da li bi mi za 25 ha i 60 junadi prošao traktor od 95 KS.
U sklopu podmjere 4.1., operacije 4.1.1. prihvatljivim ulaganjem se smatra i kupovina traktora, ostale poljoprivredne mehanizacije, opreme, kao i gospodarskih vozila. I u novom programskom razdoblju snaga traktora ovisna je o razini poljoprivredne proizvodnje koju prijavitelj na natječaje ima. U vašem slučaju, ukoliko ćete na kraju ulaganja, dakle u trenutku podnošenja zahtjeva za isplatu doista imati registriranu proizvodnju jednogodišnjeg ili višegodišnjeg bilja ili sjemena na spomenutih 25 ha oranica, imate mogućnost kupovine traktora maksimalne snage od 110 kW (1 kW = 1,36 KS) Na osnovi trenutne proizvodnje imali bi ste pravo na traktor snage 80 kW, odnosno mogli biste kupiti traktor od 95 KS-a.

Marin KUKOČ, dipl.ing.

Prethodni članakZašto je proces piliranja sjemena kod nekih kultura postao nepotreban?
Sljedeći članakKomplikacije oko podizanje kredita
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.