Kakva je bolest meteorizam kunića, što je uzrok i kako se liječi?


Meteorizam kunića ili nadam je nakupljanje većih količina plinova u probavnom traktu, i to najviše u crijevima. Javlja se zbog grješaka u hranidbi kao što je nagli prijelaz sa suhe na zelenu hranu, davanje većih količina mlade lucerne ili djeteline, svježeg lišća kupusa, repe i repice, te uparene trave, neodležanog sijena i repe u procesu truljenja. Oboljeli kunić ima smanjeni apetit i otežano diše. Dlaka mu je nakostriješena a oči zacakljene. Zbog jakih bolova u trbuhu cvili, stenje i skače. Otežano mu je ispuštanje izmeta.

Obično ga prate i velike količine plina. Javlja se i podrigivanje i povraćanje. Nadimanje često prati i začep pa plinovi u želucu i crijevima ne mogu van, a u težim slučajevima moguće je i prsnuće želuca ili crijeva. U slučaju naglog razvoja plina prošireni želudac i crijeva pritišću srce i pluća pa se kunić uguši u roku od nekoliko sati. Kod blažeg oblika bolesti kunićima pomažemo masiranjem trbuha i poticanjem na kretanje, a u težem obliku treba potražiti stručnu pomoć. U sprječavanju pojave ove bolesti također je najvažnije osiguravanje primjerene hranidbe.

Prethodni članakPuštanje u rad Mini sirane obrta Vrhovec
Sljedeći članakRezidba voćaka
Kruno Lažec, dr. vet. med.
Rođen je u Zagrebu gdje završava svoje redovno školovanje i Veterinarski fakultet. Autor je stotinjak znanstveno popularnih članaka iz područja pčelarstva, i povremeni predavač u pčelarskim udrugama. Rođen je 1967. godine u Zagrebu gdje završava osnovnu i srednju školu te Veterinarski fakultet. Pčelarstvom se, uz oca, bavi od ranog djetinjstva do početka Domovinskog rata. Odsustvo s pčelinjaka zbog ratnih zbivanja smanjuje broj košnica do simboličnog broja. Autor je stotinjak znanstveno popularnih članaka iz područja pčelarstva i nešto manje iz kunićarstva koji su objavljivani u nekoliko časopisa i kao prilog dnevnim novinama. Stručni je recenzent jedne knjige i povremeni predavač u pčelarskim udrugama.