Posjedujem vinograd sa sortom rajnski rizling. Zanima me da li se poslije pretakanja vina (iza Martinja) na bačve (lagve) stavlja ponovno vrelak do drugog pretakanja ili se stavlja samo drveni čep jer su bačve drvene?
Prije pretakanja vina treba utvrditi da li je alkoholna fermentacija došla do kraja, tj. do suhog vina. To posebno moramo utvrditi ako ne želimo ostatak šećera u vinu. To se najpreciznije da odrediti kemijskom analizom vina (refraktometar nije dovoljno precizan pri niskim koncentracijama šećera). Ako je fermentacija protekla u redu, možemo pretočiti vino, zasumporiti ga i tada na bačvu staviti čep. Bačva mora biti u potpunosti puna i vino mora biti zasumporeno s 10g Vinobrana/100L vina kako bi izbjegli oksidacije.

dr.sc.Marin MIHALJEVIĆ ŽULJ

Prethodni članakCitrus keksići
Sljedeći članakŠto učiniti kad vinograd strada od mraza?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.