Zainteresiran sam za podizanje nasada bagrema. Možete li me uputiti na literaturu koja govori isključivo o podizanju nasada bagrema (kao energetskom nasadu)?
Domaća literatura o podizanju nasada bagrema u kulturama kratkih ophodnji za proizvodnju biomase je vrlo oskudna. Ognjenović Mladen pisao je diplomski rad na temu: Izbor vrste drveća za konverziju nasada topola u donjoj Podravini; Zagreb: Šumarski fakultet, 22.05. 2015., Voditelj: Anić Igor. Možete ga pregledati u našoj centralnoj šumarskoj knjižnici. Praktično i znanstveno navedenu problematiku su najviše proučavali Mađari pa stoga ima i najviše publiciranih znanstvenih i stručnih članaka, uz napomenu da su radovi i knjige uglavnom pisani na engleskom jeziku.

doc. dr. sc. Damir DRVODELIĆ

Prethodni članakOtkup mandarina, jabuka i ostalog voća i povrća roda 2018. godine- uputa otkupljivačima
Sljedeći članakZaustavimo širenje sredozemne voćne muhe- donesen Akcijski plan
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.