Tijekom zime sačuvao sam ljuske od jajeta, kako ih najbolje upotrijebiti u poljoprivredi?


Ljuske od jaja poslije upotrebe treba sakupiti, osušiti, a potom izmrviti u sitnije komadiće ili samljeti. Ljuska jaja sadrži 90 % kalcija i izvrstan je izvor tog minerala, a može se iskorititi na više načina. Za suzbijanje puževa izmrvljene ljuske jaja dobro je posipati oko biljaka u povrtnjaku kako bi se spriječio pristup puževa golaća. Ljuske od jaja kao i pepeo onemogućavaju kretanje puževa golaća. Za prihranu voćaka izmrvljene ljuske od jaja uz dodatak pepela od drveta i željeznog fosfata, dobra su mješavina za posipanje povrtnjaka protiv puževa. Istu mješavinu moguće je koristiti za prihranu voćaka posipanjem oko debla u zoni korijena.

Za prihranu presadnica rajčice izmrvljene ili pak samljevene ljuske od jaja dobro je pri sadnji rajčice staviti oko presadnica. Komadići će djelovati protiv puževa, a samljevene ljuske će nadomjestiti potrebu rajčice za kalcijem. Za kvalitetniji kompost – u kompost za vrt poželjno je dodati samljevene ljuske od jaja, jer su one veliki izvor kalcija, pristupačniji za biljke od kalcija iz umjetnog gnojiva. On pomaže pojedinim mikroorganizmima da kompost bolje prerade i obogate ga kalcijem. Prirodno gnojivo – talog od kave pomiješan s ljuskama od jaja u omjeru 1:4 idealno je gnojivo za sobne biljke.

Ljuske od jaja stave se u vodu za zalijevanje i ostave da odstoje preko noći. Ujutro se vodi doda talog od kave u naznačenom omjeru i time se zaliju biljke. Ovaj postupak izbjegavati zimi, jer voda zna neugodno mirisati. Kako bi potaknuli što brži i kvalitetniji rast nekog sjemena iskoristite ljuske od jaja. Polovicu ljuske napunite tlom, u koje stavite sjeme i sve zajedno posadite u zemlju. Kako će se vremenom ljuska razgrađivati tako će mladoj biljci davati hranjive tvari. Dodatak hrani za kokoši – ako uzgajate kokoši nesilice, usitnjene ljuske od jaja treba dodati kokošima u hranu. Kokoši će dobiti dovoljne količine kalcija, a ljuske novih jaja bit će čvršće. Osim spomenutih, postoji još primjera uporabe ljuski od jaja. Ovdje su navedeni važniji.