Vlasnica sam OPG-a na kojem radi i moj sin. Kako za njega mogu plaćati doprinos za mirovinsko i zdravstveno osiguranje? Koliko će iznositi doprinosi?
Sina možete zaposliti kao radnika u svom Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu tako što ćete s njim zaključiti ugovor o radu u kojem će jedan od bitnih elemenata biti plaća. Prema visini plaće plaćat ćete doprinos za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ali i druge obaveze koje ste kao poslodavac dužni plaćati za radnika. Savjetujem Vam da se javite u područnu službu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje gdje ćete dobiti točne upute što ste kao poslodavac dužni poduzeti da bi radnik ostvario pravo na mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Daniela Sukalić, dipl. iur.

Prethodni članakRaspisani natječaji za operaciju 4.1.1.
Sljedeći članakU Opatiji sajam za sve koji se bave turizmom
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.