Suvlasnici smo obiteljske kuće – katnice s posebnim ulazom na kat, a prizemlje ima poseban ulaz. Sudski vještak građevinske struke procijenio je vrijednost kuće i utvrdio točnu površinu. Prije dvije godine umrla je naša sestra koju je naslijedila njena kćer (naša nećakinja), koja sada želi prodati svoj dio kuće. Ona je kod suda pokrenula postupak radi razvrgnuća suvlasničke zajednice prodajom kuće. Mi, ostale suvlasnice, ne želimo prodati cijelu kuću. Može li se prodati samo prvi kat kuće, a prizemlje ostati u suvlasništvu nas sestara?
Može se prodati samo kat kuće ako se tako suvlasnici slože. Takav prijedlog trebate iznijeti u sudu u postupku koji vodite radi razvrgnuća suvlasničke zajednice. Ako je takav način podjele najprihvatljiviji
za većinu suvlasnika, sud će prihvatiti taj prijedlog. Također, možete predložiti isplatu nećakinje pa u tom slučaju ne trebate prodavati kuću.

Prethodni članakTvrtka ne uplaćuje doprinose u mirovinski fond
Sljedeći članakZaboravljeno „zeleno blago“ – potočarka
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.