Vlasnik sam nekretnine na selu. Susjedu sam pred dosta godina dozvolio za sagradi kuću na međi. Tog susjeda je naslijedila kći koja i dalje gradi gospodarske zgrade na međi u dužini preko dvadeset metara, ali na krov ne stavlja niti snjegobrane, niti oluke. Opomenuo sam je, ali nije ništa poduzela. Kome da se obratim?
Možete se obratiti građevinskoj inspekciji. Građevinski inspektor će izaći na lice mjesta provjeriti da li susjeda gradi u skladu s građevinskom dozvolom, odnosno u skladu s uvjetima gradnje. Ako susjeda gradi bez adekvatne dozvole podliježe prekršajnoj odgovornosti i vjerojatno će građevinski inspektor zabraniti daljnju gradnju. Druga mogućnost je da u sudskom postupku zatražite da sud naredi susjedi da na krovove postavi snjegobrane i oluke kako na Vašoj nekretnini ne bi nastajala šteta zbog kiše i snijega. Postupak se pokreće pred Općinskim sudom na čijem se području nalaze nekretnine.

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Prethodni članakIsključenje suvlasnika iz zajednice
Sljedeći članakUravnotežena ishrana bilja granuliranim gnojivom
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.