Imam s kćerkom ugovor o doživotnom uzdržavanju s kojim joj ostavljam svu nasljeđenu imovinu od pokojnog oca i majke, te sve novce u banci koje imam. Kako se ne brine o meni, (imam dosta svjedoka) što mi je poduzeti da taj ugovor pobijem?
Glavna je obveza davatelja uzdržavanja, odnosno u Vašem slučaju, Vaše kćeri, da do kraja života uzdržava primatelja uzdržavanja, u Vašem slučaju Vas. Kao i svaki drugi ugovor, tako se i ugovor o doživotnom uzdržavanju i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju mogu raskinuti. To je pogotovo moguće ukoliko druga strana ne ispunjava svoje obveze. Zakon o obveznim odnosima predviđa dva načina raskida ugovora o dosmrtnom uzdržavanju i ugovora o doživotnom uzdržavanju. Prvi je sporazumni raskid ugovora. To podrazumijeva da primatelj uzdržavanja i davatelj uzdržavanja potpišu sporazumni raskid pred javnim bilježnikom. Druga mogućnost je raskid ugovora putem suda i u tom slučaju bi Vi morali podignuti tužbe radi raskida ugovora protiv Vaše kćeri. U toj parnici morali bi dokazati da Vaša kćer nije ispunjavala svoje obveze iz ugovora, te bi se o tome morali očitovati i mogući svjedoci. Ako su Vaše tvrdnje istinite, pretpostavljam da ne bi trebalo biti teško dokazati da nije ispunjavala svoje obveze iz ugovora. U slučaju uspjeha u parnici, ugovor će se raskinuti sudskom presudom.

N. T.

Prethodni članakSyngenta održala Centralni dan polja
Sljedeći članakZavršio Floraart u Zagrebu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.