""

Biljni terarij ili vrt u boci je minijaturni vrt koji raste unutar staklene posude. Terariji su jako slični malim staklenicima, gdje povećana vlaga omogućuje uzgoj tropskog, egzotičnog bilja, te biljaka mesožderki koje zahtjevaju visoku vlagu. Biljke ne zahtijevaju puno pažnje i održavanja, pa su izvrsne za osobe koji se zbog nedostatka vremena ne mogu dovoljno posvetiti biljkama. Biljke se mogu smjestiti u staklene posude različitih oblika, a sam terarij daje posebnost i ljepotu stolu, noćnom ormariću ili bilo kojem mjestu na ograničenom prostoru.

Pri izradi je važno odlučiti o vrsti terarija. Postoje otvoreni terariji (za uzgoj sukulenata i kaktusa) i zatvoreni terariji (za biljke koje vole dosta vlage). U otvorenom terariju nema dugotrajnog zadržavanja vlage te su idealni za uzgoj biljaka koje vole sunce i ne zahtjevaju vlagu. Materijali potrebni za izradu terarija su staklena posuda, kameni obluci, ugljen, supstrat, mali sukulenti i škarice za njihovo uređivanje.

""

Biljke koje se preporučuju za uzgoj u terariju

Pri odabiru biljaka za terarij, potrebno je uskladiti veličinu biljke, te njezinu potrebu za prostorom i našim planom. Preporučuje se odabir manjih biljka, te onih koje neće prerasti prostor unutar staklene posude. Potrebno je obratiti pažnju i na odabir boje biljaka, gdje se preporučuje uzgoj sličnih nijansi. Kako je svijetlost važna stavka za život svake biljke, potrebno je odabrati biljke ovisno o njihovoj potrebi za svjetlošću. Neovisno o odabiru biljaka, trebalo bi izbjegavati izravnu svjetlost. Zato jer time se ugrožava njihov rast.

Prema tome, različite biljke za terarij imaju i različite potrebe za svjetlošću, pa se mora pripaziti i pri njihovom kombiniranju. Kako bi terarij izgledao što ljepši i bogatiji, izaberite biljke različite visine, oblika i boje. Za veći efekt možete dodati mahovinu, malu paprat i sjemenke trave. Od mesoždernih biljaka može se uzgajati venerina muholovka (Dionaea muscipula), biljke rodova Drosera i Pinguicula. Od tropskih biljka mogu se uzgajati fitonija (Fittonia verschaffeltii), afrička ljubičica (Saintpaulia), te peperomija (Peperomia caperata ‘Variegata’).

Izbor posude za biljni terarij

Posude mogu biti svih veličina i oblika. Postoje gotovi terariji, ali mogu se koristiti razne boce, tegle, akvariji, vaze i slično. Važno je jedino da kroz staklo može doprijeti sunčeva svjetlost. Slobodno se prepustite mašti pri izradi terarija! Za početnike se preporučuje velika i otvorena posuda, jer je u takvima jednostavnije raditi.

Izrada terarija

Slojevi u terariju se trebaju usipavati pomoću lijevka kako stranice posude ne bi zaprljali. Za drenažu, donji sloj sastoji se od sitnog pijeska, oblutaka šljunka ili vrlo krupnozrnatog pijeska. Ovisno o veličini posude, drenažni materijal mora biti podjednako raširen po terariju i širine barem 2.5 cm, dok za široke i duboke posude 5 do 6 cm. Važno je postići što bolju drenažu kako tlo ne bi bilo prezasićeno vodom i time narušilo stanje korijena i eventualno uništavanje samih biljaka.

Kamenčići za drenažu moraju prije upotrebe biti isprani čistom i vrućom vodom. Na vrhu drenažnog sloja preporučuje se raširiti tanki sloj drvnog ugljena kako bi se omogućilo filtiranje i održavanje čistoće. Taj sloj omogućuje čišćenje zraka od para koje se stvaraju pri razgradnji organskih materijala i sprječava izravan kontakt korijena s vodom koja se nakuplja na dnu.
Treći sloj čini tanki pokrov treseta (tresetna mahovina) raširen po prva dva sloja. Time će spriječiti prodiranje tla u drenažni sloj. Zadnji sloj je supstrat za terarij, koji se može nabaviti u vrtnim centrima, no i sami možete napraviti takvu smjesu supstrata, tako da se pomiješa krupnozrnati građevinski pijesak s dijelom supstrata. Nikako se ne preporučuje upotreba morskog pijeska.

""

Nakon što su formirani donji slojevi terarija, možete načiniti reljefne konture uz pomoć tla, kao što su terase, doline, brežuljci. Brežuljci neka budu više u pozadini dok su istaknutije doline. Za naglašavanje ljepote pejzaža možete dodati kamene oblutke ili drvca, suhi korijen itd. Za sadnju biljaka potrebno je žlicom ili prstom napraviti rupu u tlu i pažljivo je staviti unutra. Nakon toga, doda se još tla oko biljke zbog pružanja bolje potpore. Nastavite dodavati ostale biljke u terarij i pokušavajte ih smještati što dalje od kutova. Nakon sadnje mogu se dodati neki ukrasi kao sitne figurice, ukrasna stakalca, štapići, sloj kamenja. Terarij je potrebno zaliti, ali s malom količinom vode.

Savjeti za biljni terarij

Nemojte dodavati tekuće ili čvrsto gnojivo, jer je cilj da biljke rastu vrlo sporo ili da uopće ne rastu. Terarij nije potrebno prečesto zalijevati, a za zatvorene terarije potrebno je otvoriti poklopac i pustiti da voda ispari. Ako neki listovi uvenu ili se osuše, potrebno ih je odmah ukloniti kako bi se u terariju zadržao zdrav ekosustav. Za najbolje rezultate, postavite terarij na mjesto gdje nije izravna svjetlost.

""

Prethodni članakSyngenta održala Centralni dan polja
Sljedeći članakZavršio Floraart u Zagrebu
Martina Režek, mag.ing.agr.
Martina Režek rođena je 19.9.1991. godine u Zagrebu, gdje je završila osnovnu (OŠ Čučerje) i srednju školu (Zdravstveno učilište, usmjerenje farmaceutski tehničar). Preddiplomski studij Biljne znanosti na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, upisala je akademske godine 2010./2011. Godine 2013., završava preddiplomski studij i stječe naziv sveučilišna prvostupnica inženjerka biljnih znanosti i upisuje diplomski studij Hortikultura, usmjerenje Povrćarstvo. U rujnu 2015. godine završava diplomski studij i stječe naziv magistra inženjerka hortikulture. Posebno je zainteresirana za ljekovito i samoniklo bilje.