Još sam student i još neko vrijeme imat ću studentska prava, no nakon završetka fakulteta, prema svemu sudeći, neću moći naći posao odmah. Zbog toga se odmah nakon što diplomiram namjeravam prijaviti na zavod za zapošljavanje. Zanima me hoću li, pošto se prvi put prijavljujem na zavod za zapošljavanje, imati pravo na novčanu naknadu kao ostale nezaposlene osobe dok ne nađem posao?
Ostvarivanje prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti regulirano je Zakonom o posredovanju pri zapošljavaju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Osnovni uvjet pri utvrđivanju prava na novčanu naknadu propisan je člankom 37. stavak 1. Zakona, prema kojemu pravo na novčanu naknadu stječe nezaposlena osoba koja u trenutku prestanka radnog odnosa ima nąjmanje devet mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca. S obzirom na navedeno, a to je da do sada niste bili u radnom odnosu, ne ispunjavate osnovni uvjet za ostvarivanje prava na novčanu naknadu preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

N. T.

Prethodni članakObjavljen je veliki natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za poduzetnike do 49 zaposlenih
Sljedeći članakNewsletter 17/2016
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.