Koji rok ima tužitelj po sudskom rješenju za naplatu potraživanja da podnese prijedlog o ovrsi? Prošlo je više od godinu dana. Ako je rješenje o ovrsi na plaću dostavljeno s netočnim imenom poduzeća i netočnim imenom odgovorne osobe, je li dostava pravovaljana? Ima li u takvoj situaciji osnove za žalbu?
Tražbina koja je utvrđena pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugog nadležnog tijela javne vlasti zastarijeva za deset godina od pravomoćnosti, odnosno konačnosti te odluke. Drugim riječima, tužitelj odnosno ovrhovoditelj je u vašem slučaju još uvijek ovlašten podnijeti prijedlog za prisilnu naplatu potraživanja (ovrhu) utvrđenog ovršnom sudskom odlukom. Iz pitanja nije jasno da li je pogrešno ime poslodavca napisano u samom ovršnom prijedlogu, ili je ovršni prijedlog s točnim podacima dostavljen poslodavcu, prilikom čega su na dostavnici napisani pogrešni podaci poslodavca. Ako je rješenje o ovrsi dostavljeno vašem poslodavcu radi pljenidbe dijela vaše plaće, na pogrešnu adresu, odnosno s pogrešnim imenom poslodavca i imenom odgovorne osobe poslodavca, poslodavac nije dužan postupiti po takvom rješenju, te je o tome dužan obavijestiti nadležan sud. Ako ovršni prijedlog sadrži pogrešno ime ili tvrtku ovršenika, ili kada bi pogrešni podaci poslodavca bili sadržani u samom prijedlogu za ovrhu, sud bi trebao isti odbaciti rješenjem bez poziva predlagatelju da ispravi ovršni prijedlog. Bitno je napomenuti da predlagatelj ovrhe, ako nije u zastari, može podnijeti novi ovršni prijedlog radi naplate svojeg potraživanja.

N. T.

Prethodni članakZa izgradnju mlina iz IPARD-a 281 tisuća kuna
Sljedeći članak3,7 milijuna kuna za izgradnju gljivarnika iz IPARD-a
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.