""Ljekovita svojstva zimzelena ili male pavenke (Vinca minor) poznata su još od davnina, a staro ime za zimzelen bilo je čarobnjakova ljubica, jer je ova biljka nekada bila važan sastojak čarolija i ljubavnih napitaka, a vjerovalo se da može istjerivati zle duhove. Danas je znanstveno dobro istražena i iz nje je izolirano oko 50 alkaloida.

MALI ZIMZELEN (Vinca minor L.)

Trajna je biljka s niskom ili poleglom stabljikom koja se grana i razvija kao polugrm. Sjajni, tamnozeleni, kožasti, zimzeleni listovi, dugi 2-3 cm, imaju produženo jajasti, skoro lancetasti oblik. Lijepi plavoljubičasti cvjetovi s 5 latica pojavljuju se pojedinačno na dugim peteljkama u pazušcu listova od travnja do lipnja. Oblikom potsjećaju na cvijet oleandra. Nakon cvatnje razvija se plod sastavljen iz dva mjehura koji sadrže po 2-3 jajolike, tamnosmeđe, do 1 cm duge sjemenke Zimzelen raste diljem Europe pa tako i kod nas. Najčešće ga nalazimo u hrastovim i bukovim šumama, po šumskim čistinama, uz rubove šuma, po šikarama i šumarcima. Domovina mu je sjeverna Afrika i zapadna Azija, a kao ljekovita biljka donesen je u Europu u 16. stoljeću. U Lici je pletenje vijenca od pavenke nekada bio uobičajen dio svadbenih događanja. Najviše ljekovitih tvari sadrže listovi koji se beru prije cvatnje i suše u hladu. Čitava biljka skuplja se u vrijeme cvatnje, obično veže u snopiće i suši obješena na sjenovitom i zračnom mjestu. Uz alkaloide (vinkamin, vincin, vinkristin) u biljci se nalaze trjeslovine, flavonski glikozidi, urzolna kiselina i druge tvari. Istraživači su posebno proučavali vinkamin kao lijek koji poboljšava prokrvljenost mozga i poboljšava izmjenu tvari u organizmu, te vinkristin u liječenju leukemije. Poznato je također da vinkamin snižava previsoki krvni tlak i djeluje umirujuće. U narodnoj medicini se zimzelen nekada češće upotrebljavao, o čemu govore knjige o ljekovitom bilju u kojima se i danas nalaze upute za spravljanje pripravaka od te biljke. Osušeni zimzelen se pripremao u obliku čaja, kao oparak ili mljeo u prašak, a svježi se koristio za pripremu tinkture. Koristio se kod kašlja, upale grla, otečenih krajnika, zujanja u ušima, visokog krvnog tlaka, povišenog šećera u krvi, ovapnjenja krvnih žila, srčanih tegoba, menstrualnih tegoba, bijelog pranja, za pospješivanje izlučivanja vode iz tijela, kod razdražljivosti, nemira i nesanice. Često se davao i kao sredstvo za jačanje, a vanjskom primjenom njime su liječeni kožni osipi. Unatoč svim dobrim stranama ove biljke, ona se ne može koristiti u samoliječenju, jer sadrži mnogo alkaloida koji u većim količinama mogu izazvati trovanja koja se očituju u slabosti, povraćanju, vrtoglavici i ubrzanom lupanju srca.

""

VELIKI ZIMZELEN (Vinca major L.)

Veliki zimzelen raste samoniklo po šikarama i svijetlim šumama mediteranskog područja, a često se uzgaja u vrtovima i parkovima. Naraste u visinu oko 40, a ponekad i 60 cm. Pojedinačni ljubičastoplavi cvjetovi veći su nego u malog zimzelena i imaju promjer od 3-5 cm. Veći su i listovi koji su do 5 cm dugi i oko 2 cm široki, pri osnovi srcoliki. U narodnoj medicini veliki zimzelen se koristio slično kao i mali.""

RUŽIČASTI ILI MADAGASKARSKI ZIMZELEN (Vinca rosea = Catharanthus roseus )

Grmolika je trajnica čija je domovina Madagaskar, a danas raste u gotovo svim tropskim područjima. Cvjetovi imaju u promjeru oko 4 cm i najčešće su ružičaste boje s tamnoružičastim krugom u sredini, iako mogu biti i bijeli s crvenim ili zelenim središnjim krugom. U tradicionalnoj medicini stanovništva otočja Indijskog oceana, nadzemni dio biljke koristi se kod povišene temperature, šećerne bolesti i želučanih grčeva, a čitava biljka s korijenom protiv crijevnih nametnika i za zaustavljanje proljeva. Iznimno je cijenjen u medicini i iz njega je izolirano više od 60 alkaloida, a pripravci koji sadrže alkaloide vinkristin i vinblastin koriste se kao zamjena za inzulin i u kemoterapijama za sprječavanje rasta kanceroznih stanica. U Europi se ružičasti zimzelen uzgaja kao lončanica.

""

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje