Otac je s jednom gospođom sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i stekao pravo na upis nad nekretninom. Riječ je o dvosobnom stanu. Pošto je on umirovljenik, nema novaca za platiti porez. On bi sada taj stan darovao meni. Ja imam status studenta. Postoji li mogućnost da se ja upišem kao vlasnik stana, jer se stan još uvijek vodi na gospođu?
Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju je ugovor, kojim se vaš otac kao davatelj uzdržavanja obvezao da će drugu stranu (primatelja uzdržavanja) uzdržavati do njezine smrti, a gospođa s kojom je ugovor sklolpljen se obvezala, da će mu za života prenijeti svu ili dio svoje imovine. Ukoliko sadržaj predmetnog ugovora određuje da je vaš otac već stekao pravo na prijenos vlasništva nekretnine kako bi postao vlasnik iste, mora se i uknjižiti u zemljišne knjige. Nadalje, čak i da vaš otac vama sada pokloni nekretninu te se vi izravno uknjižite kao njezin vlasnik, obveza plaćanja poreza vašeg oca ostaje. Naime, obveza na plaćanje prometa poreza na promet nekretnina nastaje u trenutku stjecanja nekretnine i ne nestaje time što se nekretninom dalje raspolaže. Savjetujemo da vaš otac s Poreznom upravom dogovori obročnu otplatu poreza.

G. L.

Prethodni članakProizvođačkim organizacijama 8,8 milijuna eura iz Programa ruralnog razvoja RH
Sljedeći članakValentinovo keksići
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.