Traktor je bio registriran na ime prijašnjeg vlasnika, a nakon što sam kupila traktor nisam vlasništvo prenijela na svoje ime i nisam ga registrirala. U međuvremenu je bivši vlasnik umro, nema nasljednika, a u rješenju o nasljeđivanju se traktor ne spominje. Postoji li mogućnost da taj traktor registriram?
Prvenstveno trebate imati knjižicu vozila odnosno prometnu dozvolu od traktora. Ako je proveden ostavinski postupak iza bivšeg vlasnika, tada trebate vidjeti kod javnog bilježnika ili suda koji je proveo taj ostavinski postupak da li se može pokrenuti postupak za naknadno pronađenu imovinu. U takvom će se postupku donijeti rješenje o traktoru (potrebni su podaci iz knjižice vozila odnosno prometne dozvole). Svakako ćete trebati pronaći osobe koje bi naslijedile bivšeg vlasnika da je bilo imovine u času provođenja ostavinskog postupka i s njima dogovoriti kako ćete riješiti pitanje traktora. Jedna je mogućnost da te osobe ishode rješenje o nasljeđivanju u kojem će se odrediti kome pripada traktor, a tada možete tu osobu tužiti kod nadležnog suda da vam prizna pravo vlasništva na traktoru, pa ćete s tom presudom registrirati traktor. Druga mogućnost je da nakon što se ostavinskim rješenjem odredi nasljednik traktora s tim nasljednikom zaključite ugovor o darovanju traktora u kojem ćete opisati način stjecanja traktora odnosno razlog darovanja, u ovoj situaciji trebate platiti porez na prijenos traktora. Tada će vam dokumenti za prijenos biti rješenje o nasljeđivanju traktora i darovni ugovor. Također vam savjetujem da prije nego se odlučite za prijenos otiđete u nadležnu policijsku postaju i provjerite možete li uopće taj traktor registrirati i što sve trebate od dokumenata donijeti za registraciju.

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Prethodni članakKoliko mora biti udaljen kokošinjac od ograde?
Sljedeći članakDa li se smije zalijevati voćke vodom iz septičke jame?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.