Sin je vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, može li se ovrha za moje dugovanje provesti na imovini OPG-a? Suvlasnik sam 1/3 dijela zemljišta sa sinovima, može li se ovrha provesti na tom zemljištu?
Radi naplate vašeg dugovanja ne može se provesti ovrha na imovini OPG-a čiji je vlasnik vaš sin. Ovrha se može provesti na vašoj 1/3 dijela nekretnine, ako ovrhovoditelj procijeni da iz vrijednosti 1/3 dijela nekretnine može naplatiti svoje potraživanje. Ako vam zaista prijeti postupak ovrhe moj je savjet da se pokušate s vjerovnikom dogovoriti o načinu obročne otplate dugovanja jer će vam postupak ovrhe prouzročiti visoke troškove i niz neugodnosti.

D. S., dipl. iur.

Prethodni članakKonzumacija vina: Samo nek’ je domaće
Sljedeći članakProdaja gradilišta
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.