Gotovo 9 mjeseci sin je bio u bolnici na liječenju radi duševne bolesti. Ima 3 godine radnog staža. Sutkinja za prekršaje je zatražila da se ukine radna sposobnost, ali je liječnica odredila da ukida sposobnost pacijentu. Zanima me koja je razlika između ukidanja radne sposobnosti i sposobnosti, te što dalje činiti?
Kod slučaja vašeg sina potrebno je razlikovati postupak potpunog ili djelomičnog gubitka radne sposobnosti, koji provodi nadležni vještak – cenzor pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, i to temeljem postupka koji se pokreće bilo od strane poslodavca ili radnika putem njegovog liječnika obiteljske medicine radi ostvarivanja prava na tjelesno oštećenje, ako je isto posljedica ozljede na radu ili profesionalne bolesti. Međutim, ako bi došlo samo do djelomičnog ukidanja radne sposobnosti osiguranika koji je u radnom odnosu, on bi i dalje mogao raditi, time da bi trebao biti raspoređen na drugo radno mjesto koji bi bilo prilagođeno njegovoj preostaloj radnoj sposobnosti. Međutim, kod pokretanja postupka u svezi gubitka poslovne sposobnosti, situacija je znatno ozbiljnija. Skrbništvo za punoljetne osobe utemeljeno je na institutu djelomičnog lišenja poslovne sposobnosti, radi zaštite prava i interesa osoba koje zbog duševnih smetnji ili drugih uzroka ne mogu se brinuti o sebi ili ugrožavaju osobe o kojima su dužni skrbiti (npr. djeca ili roditelji starije životne dobi). Izmjenama Obiteljskog zakona, koje su stupile na snagu 1. rujna 2014. godine, ukinut je institut potpunog lišenja poslovne sposobnosti, te je ostavljen samo institut djelomičnog lišenja sposobnosti, odnosno, proširen je opseg prava štićenika koja se ne mogu ograničiti lišenjem poslovne sposobnosti. Poslovne sposobnosti može biti lišena osoba starija od 18 godina. Osoba može biti djelomično lišena poslovne sposobnosti, ako zbog duševnih smetnji ili drugih razloga nije sposobna brinuti se o nekom od svojih prava, potreba ili interesa, ili koja ugrožava prava i interese drugih osoba o kojima je dužna skrbiti. Prava, potrebe ili interesi moraju biti jasno i precizno određeni, svako pojedinačno, te je lišenje poslovne sposobnosti moguće samo kada su sve okolnosti tako precizno određene. Predlažemo vam da žurno zatražite adekvatnu stručnu pomoć bilo od strane odvjetnika ili nadležnog Centra za socijalnu skrb u svezi započetog postupka lišenja poslovne sposobnosti.

Alan VAJDA, mag.iur.

Prethodni članakIspravno korištenje čaja od matičnjaka
Sljedeći članakKoliko smije biti visoka ograda?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.