Možete li mi objasniti što je konkretno potrebno za obavljanje prodaje za dodatnu djelatnost i proizvod; odnosno dali je dovoljno otvoriti OPG s iznajmjenim poljoprivrednim zemljištem i registrirati dodatnu djelatnost? Koje institucije treba angažirati za početak rada i koje uvjete zadovoljiti za registraciju OPG-a i dodatne djelatnosti za prodaju kolača, krošula i sl.na manifestacijama?
S obzirom da se vaš upit sastoji ne samo od jednog pitanja, nego i od više potpitanja, te da je rubrika pravni savjeti prostorno ograničena u nastavku dajemo samo djelomičan odgovor. Kao prvo, za obavljanje navedene djelatnosti koje je navedena u Dodatku i Popisa dopunskih djelatnosti na OPG-u sukladno Pravilniku o dopunskim djelatnostima na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima („Narodne novine“,broj 76/14.) trebate registrirati pod šifrom 1.2. proizvodnju prehrambenih proizvoda od sirovine dijelom iz vlastite proizvodnje uz kupnju do 50% sirovine od drugih poljoprivrednih gospodarstva (osim kupnje mlijeka i mesa). Stoga je potrebno da registrirate OPG da bi se kao njegov nositelj upisali u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, time da se dužni posjedovati i odgovarajuću kvalifikaciju potrebnu za obavljanje dopunske djelatnosti sukladno posebnim propisima koji uređuju obavljanje pojedine dopunske djelatnosti. Također, dužni ste prije početka obavljanja dopunske djelatnosti vaš OPG upisati u upisnik dopunskih djelatnosti koji vodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, time da se sam upis obavlja u regionalnim uredima/podružnicama Agencije s obzirom na prebivalište nositelja OPG. Međutim, za dopunsku djelatnost proizvodnje i prerade hrane, koja se može obavljati samo u registriranim ili odobrenim objektima sukladno propisima o hrani, upućujemo vas da se obratite Hrvatskoj agenciji za hranu (www.hah.hr), a dodatne informacije o postupku registracije navedenih objekata može dobiti putem Hrvatske agencije za hranu (www.hah.hr).

Alan VAJDA, mag.iur.

Prethodni članakPoljoprivrednici potpisali prve ugovore za 60 milijuna kuna vrijedne investicije – nakon 50 dana od zatvaranja natječaja za mjeru 4!
Sljedeći članakKredit za nabavu mehanizacije i stoke
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.