Zanima me kredit za nabavu stoke i mehanizacije, jer sam nositelj OPG-a. Imam postojeći građanski kredit koji sam podigao ove godine. Što mi je potrebno da dobijem kredit za poljoprivrednike na duže razdoblje otplate, a da zatvorim postojeći koji sam koristio za obnovu štale, a cilj je proizvodnja svježeg sira?
Obzirom da Vlada Republike Hrvatske duži niz godina putem Ministarstva poduzetništva i obrta i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) provodi program dodjele bespovratnih potpora pod nazivom Poduzetnički impuls, koje su između ostalog namijenjene i za djelatnost poljoprivrede, predlažemo da se na isti prijavite. Dodatne inforamcije su vam dostupne putem slijedećih linkova:
http://www.hamagbicro.hr/potpore/
http://www.hamagbicro.hr/hamag-bicro-domacin-posjeta-delegacije-indijskih-poduzetnika/
http://www.minpo.hr/default.aspx?id=4118
Također napominjemo da Hrvatska agencija za malo gospodarstvo inovacije i investicije provodi kreditni program koji je namijenjen mikro gospodarskim subjektima, koji je otvoren do 15. prosinca 2015. godine, gdje je najviši iznos kreditiranja 120.000 kuna uz kamatnu stopu od 0,99%, te rok otplate do 5 godina, uključujući poček do 6 mjeseci. Međutim, što se tiče mogućnosti kreditiranja poljoprivredne proizvodnje za obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na raspolaganju vam je nekoliko različitih kreditnih linija Hrvatske banke za obnovu i razvoj (www.hbor.hr) i to: kreditna linija pod nazivom poljoprivreda i ujednačeni razvoj kreditna linija pod nazivom kreditiranje pripreme poljoprivredne proizvodnje kreditna linija pod nazivom veliki projekti u poljoprivredi Obzirom da Hrvatska banka za obnovu i razvoj navedene kreditne linije za poduzetnike realizira putem poslovnih banaka predlažemo vam da izravno kontaktirate Hrvatsku banku za obnovu i razvoj ili neku od poslovnih banaka radi dobivanja detaljnijih informacija u svezi mogućnosti kreditiranja.

Alan VAJDA, mag.iur.

Prethodni članakObavljanje prodaje i potrebna dokumentacija
Sljedeći članakKome se obratiti nakon izgubljene parnice?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.