Zanima me što učiniti u sudskom sporu oko puta za kojeg se tražilo ukidanje prava služnosti i to prije 5 godina temeljem sudske odluke. Poslije dobivenog suda, a nakon prijedloga i žalbe tužitelja, parnica je izgubljena, pa me zanima kome se sada mogu obratiti?
U posljednje vrijeme pretplatnike muče isti ili slični problemi. Očigledno ste glede prava služnosti puta dobili prvostupanjsku presudu, ali je ista temeljem žalbe izgubljena na sudu drugog stupnja, što je nažalost česta pojava. Jedino što vam mogu sugerirati, jer se radi o istoj pravnoj stvari gdje su donesene dvije različite sudske odluke, da se putem vašeg pravnog zastupnika obratite Vrhovnom sudu Republike Hrvatske s zahtjevom za ujednačavanje sudske prakse, jer mu je između ostalog zadaća da se bavi stvarnim ujednačavanjem sudske prakse. Obzirom da se u pravni sustav RH uvodi presedansko pravo, isto će onemogućiti da svaki sud po svome pravnom shvaćanju donosi sudske odluke. Naime, iz mase sudskih odluka izdvojit će se jedan predmet i prioritetno riješiti, a odluka Vrhovnog suda bit će obvezujuća za sve niže sudove.

Alan VAJDA, mag.iur.

Prethodni članakKredit za nabavu mehanizacije i stoke
Sljedeći članakMinistar Tomislav Tolušić u službenom posjetu Izraelu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.