U posjedovnom listu upisana je moja sestra, a u gruntovnici je upisano 8 vlasnika, uključivši mene. Od majčine smrti 1985.g. isključivo moj muž i ja održavamo dio kuće i dvorišta, jer je jedna soba pripala meni. Sestra nikada nije branila da održavam kuću, a čak sam sama popravljala i dio krovišta, jer kuća je sagrađena 1830. g. Sadila sam voćke, vinograd i dr. Pokušavala sam otkupiti sestrin dio, na što je ona rekla da ima vremena i da i dalje mi održavamo kuću. Sada sestra želi svoj dio prodati susjedu, pa me zanima imam li ja pravo prvenstva otkupa? Jedan odvjetnik rekao mi je da imam na to pravo, jer održavam kuću više od 30. g., dok je drugi rekao da sestra može prodati svoj dio kome želi, što je točno?
Vlasništvo nekretnine stječe se upisom stjecateljeva vlasništva u zemljišnoj knjizi. Suvlasnici nekretnine u smislu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima ste vi i osam drugih suvlasnika. Kad suvlasnik prodaje svoj dio nekretnine ostali suvlasnici nemaju pravo prvokupa, osim ako im to pravo pripada na posebnom pravnom temelju. Ako vaša sestra nije upisana kao vlasnik u zemljišnim knjigama, smatra se izvan knjižnim vlasnikom, a osoba koja će od nje kupiti dio nekretnine neće se temeljem kupoprodajnog ugovora moći upisati kao suvlasnik u zemljišnim knjigama. Obzirom da ste suvlasnica nekretnine možete kod suda pokrenuti postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice nekretnina. Razvrgnuće se može provesti etažiranjem, isplatom i sl. Iz vašeg pisma proizlazi da ste proveli nekakvu diobu (,,pripala vam je jedna soba“), pa ako postoji dogovor između suvlasnika o razvrgnuću (diobi) umjesto sudskog postupka, možete sastaviti sporazum o razvrgnuću suvlasničke zajednice nekretnina koji se nakon ovjere kod javnog bilježnika može provesti u zemljišnim knjigama (naravno samo za osobe koje su u zemljišnim knjigama upisane kao vlasnici). Kupac sestrinog dijela može radi sređivanja zemljišno knjižnog stanja pokrenuti postupak na sudu protiv ostalih suvlasnika. Prvenstveno trebate vidjeti jesu li osobe koje su upisane kao suvlasnici u zemljišnim knjigama stvarni vlasnici nekretnine i u kojim udjelima, ako su upisane osobe koje nisu vlasnici, a neki vlasnici nisu upisani, prvo trebate u sudskom postupku riješiti pitanje vlasništva, nakon toga možete pokrenuti postupak za razvrgnuće suvlasništva.

D.S., dipl.iur.

Prethodni članakMinistar Tomislav Tolušić otvorio Hrvatsku konferenciju o procjeni rizika porijeklom iz hrane
Sljedeći članakNadopuna postojećeg urbanističkog plana
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.