Rođen sam 02.08.1958. god. i od 18.08.1981.god. uplaćujem mirovinsko i zdravstveno osiguranje , znači nepunih 35 god. Imam 3 godine i 8 mjeseci radnog staža ostvarenog u poduzeću. Također sam od 2004. i u OPG-u zajedno sa suprugom kao članom i nemamo nikakvih drugih prihoda. Uplaćujem po osnovici za obračun doprinosa od 2.812,95 kuna, prvi i drugi stup i doprinos za zapošljavanje. Narušenog sam zdravlja i zanima me kad i koju mirovinu mogu ostvariti s obzirom na priložene podatke. Također bih vas molio da mi odgovorite imam li pravo na ikakvu godišnju pomoć ili nešto slično po zakonu, s obzirom da ne ostvarujemo nikakve potpore.
Pravo na mirovinu ostvarujete sukladno uvjetima propisanim Zakonom o mirovinskom osiguranju, time da postoje slijedeće vrste mirovine: 1.) starosna, 2.) prijevremena starosna mirovina, 3.) invalidska mirovina, 4.) privremena invalidska mirovina i 5.) obiteljska mirovina. Ako imate status hrvatskog branitelja, mirovina vam se povećava ovisno o razdoblju provedenom u Domovinskom ratu, tj. hrvatskom branitelju do 12 mjeseci mirovina se povećava za 10 %, od 12 do 24 mjeseca za 15 %, od 24 do 36 mjeseci za 20 %, od 36 do 48 mjeseci za 25 %, od 48 i više mjeseci za 30 %, te dragovoljcu iz Domovinskog rata za 30 %. Međutim, što se tiče vašeg pitanja kada ostvarujete pravo na mirovinu, pravo na prijevremenu starosnu mirovinu ostvarujete 22.02.2016. godine, ako na taj dan imate 31 godinu i 6 mjeseci mirovinskog staža, dok pravo na starosnu mirovinu možete ostvariti 2.5.2021. godine, ako na taj dan imate najmanje 15 godina staža. Radi ostvarivanja prava na mirovinu, potrebno je podnijeti obavijest o namjeri podnošenja zahtjeva za odgovarajuću vrstu mirovine, najranije 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na mirovinu, putem nadležne područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na čijem području kao osiguranik koji podnosi zahtjev imate prebivalište, odnosno boravište (http://www.mirovinsko.hr/UserDocsImages/tiskanice/obavijest_o_namjeri.pdf). Također, napominjem da je uz navedenu obavijest potrebno priložiti ovjerenu presliku radne knjižice, izjavu, odnosno dokaze o stažu osiguranja ostvarenom u inozemstvu ako je osiguranik radio u inozemstvu, te druge dokaze o stažu ako postoje, koji nije u potpunosti utvrđen ili upisan u radnu knjižicu. I na kraju dostavljam link preko kojeg možete i sami izračunati kada stječete pravo na odlazak u mirovinu (http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=224).

Alan VAJDA, mag.iur.

Prethodni članak90 posto sredstava za ruralni razvoj još uvijek neiskorišteno
Sljedeći članakSlužnost puta livade
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.