Podjelom vlasništva dvojice braće, moj djed dobio je pravo prolaza na svoju livadu. Taj put se koristio više od 80 godina usmenim dogovorom. Oranicu, od koje je uzeto cca 2 metra za put, kupio je novi vlasnik koji je navedeni put izorao. Zanima me kakva prava imam, te kako postupiti?
Možete s novim vlasnikom postići sporazum o služnosti puta temeljem dosadašnjeg prava služnosti, sporazum trebate sastaviti u pisanom obliku i upisati pravo služnosti puta u zemljišnim knjigama. Ako novi vlasnik na to ne pristane, trebate pokrenuti postupak u nadležnom sudu (na području kojeg se nalazi nekretnina) za utvrđivanje služnosti, nakon provedenog postupka (saslušanja svjedoka, stranaka, očevida na licu mjesta s mjernikom) sud će utvrditi sudskom odlukom imate li ili ne pravo služnosti puta po susjedovoj nekretnini. Služnost puta se upisuje u zemljišne knjige kao teret na nekretnini. Sugeriram vam da za postupak koji se vodi pred sudom angažirate odvjetnika kako bi maksimalno zaštitili svoja prava. Sud će najvjerojatnije udovoljiti vašem zahtjevu ako nemate druge mogućnosti da dođete do svoje nekretnine.

D.S., dipl.iur.

Prethodni članakPomoć zbog narušenog zdravlja
Sljedeći članakAmarilis – gdje sa držati preko zime?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.