Od nadležnog Ureda za graditeljstvo dobio sam odobrenje za građenje i rekonstrukciju postojećeg pomoćnog gospodarskog objekta. Prije izdavanja odobrenja nadležna osoba bila je na terenu zbog uvida i utvrdila da se radi o izgrađenom objektu i o radovima zbog održavanja i zaštite od propadanja, te se u navedenoj građevisnskoj dozvoli spominju stari gabariti na davno izgrađenoj zgradi. Susjed se žalio i osporava izvođenje radova, te sam dobio rješenje građevinskog inspektora koji nije obratio pozornost kako je riječ o radovima održavanja, te se upustio u zakonitost izdavanja dozvole. Sada ispada da moram graditi novi objekt odmaknut 1 m od sadašnjeg stanja. Kome se mogu žaliti?
Obzirom da je navedena materija regulirana odredbama Zakona o gradnji (NN br. 153/13.), te da nemam uvid u zapisnik građevinskog inspektora, upućujemo vas da se obratite Ministarstvu graditeljstva Republike Hrvatske, odnosno Upravi za inspekcijske poslove koja se nalazi na adresi: Vinogradska cesta 25, 10 000 Zagreb. Ujedno im možete putem slijedećeg linka postaviti pitanje ili osobno otići u njihovo uredovno radno vrijeme. Naime, stranke primaju svaki prvi i treći ponedjeljak u mjesecu od 9 do 12 sati. http:// www.mgipu.hr/default.aspx?id=12328. Obzirom da ste u svakom slučaju dobili i potpisali rješenje koje vam je uručio građevinski inspektor, u istom je naveden i rok u kojem možete pismenim putem podnijeti prigovor bilo poštom, bilo osobno u Ministarstvu na urudžbeni zapisnik.

Alan VAJDA, mag.iur.

Prethodni članakMogu li stranci biti vlasnici poljoprivrednog zemljišta?
Sljedeći članakPrilog broja: Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.