Po međi između moje oranice i susjedovog dvorišta susjed je posadio živicu prije mnogo godina, a istu sam ja orezivao kad ne bi on, no posljednji me put upozorio da to ne činim i ozbiljno mi je prijetio. Smijem li orezivati samo onaj dio koji pređe na moju među, te što mogu učiniti ako mi je prijetio?
Možete porezati grane od živice koje prelaze među, odnosno prelaze na vašu nekretninu. Iz svoje nekretnine također možete istrgnuti žile i korijenje živice i ostalog raslinja kao i odsjeći grane živice ili drveća koje se nalaze u zračnom prostoru iznad vaše nekretnine, te ih možete zadržati za sebe. Za štetu koju na vašoj nekretnini prouzroče žile, korijenje ili grane susjedove živice ili drveća, možete od susjeda tražiti naknadu štete. Prijetnje možete prijaviti nadležnoj policijskoj postaji.

Danica SERTIĆ, dipl.iur.

Prethodni članakKako trebam izdavati račun?
Sljedeći članakGrožđe za pjenušava vina
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.