Kako i od koga mogu saznati visinu dosuđene naknade meni i suprugu (isplaćene oodvjetniku) od osiguravajuće kuće za odštetu iz prometne nezgode? Za isplaćeni dio odvjetnik je uzeo proviziju od 25%, no nije mi dao nikakav račun ili potvrdu. Obzirom da nikad nismo vidjeli niti rješenje o dosuđenoj naknadi, opravdano sumnjamo u poštenje odvjetnika.
Iz sadržaja pisma proizlazi da vam je u sudskom postupku (,,visina dosuđene naknade“) dosuđena naknada štete. Ako je naknada štete dosuđena u sudskom postupku, imate pravo izvršiti uvid u sudski spis u kojem se treba nalaziti i troškovnik za zastupanje koji je sastavio vaš odvjetnik i na temelju kojeg je sud donio odluku o troškovima postupka, a također možete vidjeti kolika je naknada štete dosuđena. Uvid u spis možete izvršiti u parničnoj pisarnici suda u kojem je postupak vođen. Odvjetnik vam je dužan temeljem točke 129. Kodeksa odvjetničke etike na vaš zahtjev dati specificirani obračun troškova i naknade štete. Također vam je bio dužan izdati račun za naplaćenu ,,proviziju“ i potvrdu da vam je isplatio novac za naknadu štete. Ako nije vođen sudski postupak za naknadu štete, već ste sa osiguravajućim društvom sklopili nagodbu na temelju koje je osiguravatelj isplatio novac, odvjetnik vam je dužan dati specifikaciju iznosa koji su mu isplaćeni kako na ime naknade štete tako i na ime njegovih troškova. Osiguravajuće društvo vam je također dužno kao stranci u postupku dati podatak o isplaćenim iznosima bez obzira što ste imali odvjetnika. Pokušajte od osiguravatelja zatražiti pisanim putem da vam dostavi obračun isplaćenih iznosa. Ako vam odvjetnik na usmeni upit ne želi dati podatke, možete to tražiti pisanim putem (poštom preporučeno uz dostavnicu da imate potvrdu da je primio pismo), pa ako se ne očituje možete takvo postupanje prijaviti Hrvatskoj odvjetničkoj komori.

Danica SERTIĆ, dipl.iur.

Prethodni članakMogu li cijepiti lozu koja ne rađa?
Sljedeći članakProizvodnja biomase za veću isplativost
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.