Zanima me može li pokretna pilana, koja se inače kvači na automobil, raditi kao OPG? Radi se o pilani za trupce nešto u stilu Woodmizer pokretne pilane.
S obzirom da je preduvjet za registraciju OPG-a, tj. preduvjet za upis u Upisnik poljoprivrednih
gospodarstava putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju posjedovanje poljoprivrednih resursa (poljoprivrednog zemljišta i/ili stoke),odnosno obavljanje poljoprivredne djelatnosti koja obuhvaća bilinogojstvo, stočarstvo i s njima povezane uslužne djelatnosti, upućujemo vas, ako ispunjavate navedene uvjete, na odredbe Pravilnika o dopunskim djelatnostima na OPG-u (NN br. 76/14.), odnosno njegov Prilog I koji pod oznakom 3 – pružanje usluga, odnosno oznakom 3.3. obuhvaća pružanje usluga u šumarstvu s poljoprivrednom i šumskom mehanizacijom, opremom, uređajima i/ili alatima koje obuhvaćaju sječu drva, izvlačenje drva iz šume, izradu trupaca, drvne sječke, piljenje drva i slično. Međutim, bez obzira na prethodno navedeno, ako namjeravate pokretnu pilanu prikvačiti na osobno ili teretno vozilo, ono mora udovoljavati tehničkim uvjetima za navedenu vrstu vozila sukladno odredbama Zakona o sigurnosti na cestama (NN br. 80/13.). Kako biste točno znali pod kojim uvjetima možete registrirati navedenu dopunsku djelatnost u sklopu Vašeg OPG-a, potrebno je obratiti se nadležnom regionalnom uredu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na vašem području.
Alan VAJDA, mag. iur.

Prethodni članakCroVin – Prvi središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske
Sljedeći članakTops
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.