Pokojni otac je dozvolio da se na njegovoj čestici sagradi neki pomoćni objekt koji se sad koristi kao stambeni. Želim prodati navedno zemljište ili ponuditi osobama koje žive na navedenoj čestici da otkupe zemljište, što mi je činiti?
Rješenje vašeg problema ovisi o nizu pitanja koja prethodno treba razjasniti. Polazište je pravni osnov na temelju kojeg je vaš otac dopustio da se na njegovoj nekretnini sagradi pomoćni objekt, je li dopustio da se taj pomoćni objekt koristi kao stambeni, postoji li za to pisani trag (ugovor, suglasnost i sl.), koliko je prošlo vremena od kad je vaš otac dao takvu suglasnost, je li vaš otac, odnosno jeste li vi reagirali kad su korisnici pomoćni objekt „pretvarali“ u stambeni, jesu li protekom vremena – dosjelošću – postali vlasnici, je li u zemljišnim knjigama upisan i taj objekat ili je upisano samo zemljište i dr. O svim tim okolnostima ovisi i vaše pravo na eventualnu naknadu ili pravo na prodaju nekretnine na kojoj se nalazi objekat. Savjetujemo da se svakako obratite odvjetničkom uredu koji će uz uvid u stanje moći riješiti navedeno pitanje, te vas eventualno zastupati na sudu ako će biti potrebe.

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Prethodni članak50 milijuna kuna za obnovu zemljišta i proizvodnog potencijala zbog šteta
Sljedeći članak28 milijuna kuna za razvojne planove 206 općina i gradova
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.