Kupio sam 1998. traktor od 50 KS koji ima luk s armaturom, a ne kabinu kako su mi registrirali vozilo. Uspio sam doći do nekoliko poljoprivrednika koji imaju isti model i kojima je u prometnoj dozvoli zavedeno kako treba biti. Tražio sam atest, raspitivao se kako to mogu promijeniti, ali bezuspješno. Kako to mogu promijeniti?
S obzirom da je vaše poljoprivredno vozilo – traktor prilikom registriranja bilo navodno pogrešno upisano u prometu dozvolu, tj. da prilikom registracije nije bilo navedeno da se radi o traktoru koji posjeduje krov bez stranica upućujemo vas na odredbe Pravilnika o registraciji i označavanju vozila (“Narodne novine”, broj 151/08, 89/10, 104/10, 83/13, 52/15 i 45/16). Nastavno na navedeno, odredbom članka 43. navedenog Pravilnika propisano je da se prometna dozvola može izdati kad se mijenja vlasnik vozila, prebivalište, odnosno sjedište vlasnika vozila, registarska oznaka, vrsta, marka ili tip vozila, broj šasije i oblik karoserije. Ujedno napominjemo da možete pri stanici za tehnički pregled vozila zatražiti ponovno ispitivanje vozila prema obliku karoserije za što je potrebno priložiti: 1. Prometnu dozvolu 2. Ako se mijenja vlasnik – račun ili kupoprodajni ugovor 3. Ostalo (u specijalnim slučajevima dodatne informacije u ispitnim mjestima) Također se prilaže i sljedeća tehnička dokumentacija: 1. Podaci o izvođaču radova 2. Tehnički opis o izvršenim preinakama na vozilu Predlažemo vam da se u slučaju nejasnoća oko navedene problematike obratite Ministarstvu unutarnjih poslova kao nadležnom tijelu državne uprave za primjenu propisa u svezi promjene podataka u prometnoj dozvoli.

Alan VAJDA, mag. iur.

Prethodni članakProvjera zdravstvene sposobnosti
Sljedeći članakTreba li se svake godine mijenjati smjer lucnja na lozi?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.