Godinama radim u jednoj tvrtki koja prevozi pošiljke te od 2012. godine i novac bez ikakve zaštite. Poslodavac se poziva na zakone i okreće ih u svoju korist kako bi što manje uložio, a što više dobio. Mora li poslodavac provjeriti zdravstvenu sposobnost djelatnika prije negoli djelatnik krene obavljati poslove rukovanja i prijevoza novca?
Ovisno o tome koje poslove obavljate ovisi i vrsta liječničkog pregleda (npr. čuvari obavljaju liječničke preglede kojima se utvrđuje opća zdravstvena sposobnost, dok zaštitari trebaju proći pregled kojim se utvrđuje posebna zdravstvena sposobnost). Pitanje prijevoza gotovog novca regulirano je Zakonom o zaštiti novčarskih institucija i Zakonom o privatnoj zaštiti. Ovim su propisima određene mjere zaštite prilikom distribucije novca kao i uvjeti koje trebaju zadovoljavati osobe koje obavljaju te poslove. Inspekcijski i upravni nadzor obavlja Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Inspektorat unutarnjih poslova, Inspekcija zaštitarskih i detektivskih poslova, Zagreb, Petrinjska 30.

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Prethodni članakImam li status branitelja?
Sljedeći članakKrivo registrirani traktor
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.