Kao rezultat intenzivnog selekcijskog rada danas imamo vrlo velik broj sorte kupine (oko 300 sorata) bez trnja. Između njih je izbor dosta ograničen. Uzgoj kupine je najviše proširen u SAD-u i to kako sorti s trnjem, tako isto i onih bez trnja. Tamo je najviše i rađeno na selekciji sorata kupina.

Velik broj sorate kupine može se razvrstati u četiri skupine: sorte uspravnog rasta, puzeće sorte, sorte bez trnja i sorte s trnjem. U Europi se danas uglavnom uzgajaju sorte kupina bez trnja. To su uglavnom američke sorte bez trnja, a uspravnog rasta. Između velikog broja sorti veće gospodarsko značenje za uzgoj imaju: Wilsonova rana, Black Satin, Thornfree, Smoothstem, Thornless Evergreen, Boysen, Thornless Logan, Dirksen Thornless, Bailey, Ebony King, Eldorado, Loch Ness, Himalaya i dr.

Sorte kupine Thornfree

Sorta potječe iz SAD-a, a vrlo je proširena u većem broju europskih zemalja. U Hrvatsku je uvezena prije 30 godina. Predstavlja najvažniju i najprošireniju sortu u uzgoju. Bujnog je rasta s puno jakih i uspravih izdanaka. Jednogodišnji se izdanci bogato razgranavaju i donose vrlo obilan rod. Izdanci su osjetljivi na zimske mrazeve. Cvate srednje kasno i to potkraj svibnja ili početkom lipnja. Samooplodna je pa se može uzgajati sama bez drugih sorti. Dozrijeva potkraj srpnja ili početkom kolovoza. Plod je srednje velik do velik (prosječne mase oko 5 g) izduženog oblika poput zatupljenog stošca, a crnosvijetlucave boje s laganim ljubičastim tonom.

Sjemenke su velike, a nisu pretvrde. Plodovi su slabo otporni na transport i manipulaciju. Čaška se lagano odvaja samo kad je plod potpuno zreo. Prirod doseže do 25.000 kg/ha. Meso je ugodnog okusa slatko-kiselo i aromatično.

Sorta je razmjerno dobro prilagodljiva na nešto malo manje povoljne uvjete uzgoja. Plodovi su namijenjeni i za svježu potrošnju i za industrijsku preradu. Za uspješan uzgoj obavezno treba osigurati naslon.

Black Satin

Nova je vrlo perspektivna američka sorta, a uvodi se u nove nasade u Americi i Europi. Bujnog je rasta i vrlo rodna. Na izdancima nema trnja. Otporna je na antraknozu. Nešto je otpornija na zimske mrazeve od ostalih sorata bez trnja. Cvate potkraj svibnja ili početkom lipnja, a samooplodna je. Dozrijeva vrlo rano, odnosno potkraj srpnja, a berba se može otegnuti do kraja rujna.

Prinos doseže do 20.000 kg/ha. Plod je velik (oko 7,5 g), tamnocrvene boje, izdužena oblika i čvrste konzistencije. Meso je ugodno kiselkastog okusa, izvrsne kvalitete. Plodovi su prikladni za potrošnju u svježem stanju i za različite prerađevine.

Boysen

Američka je sorta bez trnja bujnog rasta s puzajućim izdancima. Interspecijski ( međuvrsni ) je hibrid kao i Logan, no sličnija je kupini nego malini, tako se i vodi pod kupine. Postoji verzija sorte s trnjem i verzija bez trnja. Dobro rodi, a izdanci su bujnog rasta. Samooplodna je, a cvate rano. Dozrijeva također rano, a berba se obavlja u dva do tri navrata. Plod je vrlo velik (prosječna masa iznosi od 7,5 do 8 g). Izduženog oblika i tamnocrne boje.

Meso je mekano pa plodovi slabo podnose transport. Slatkokiselog i aromatičnog okusa. Plodovi su prikladni za potrošnju u svježem stanju.

Sorte kupine Polar, Polar berry

Nova sorta kupina bez trnja, posebna u svakom slučaju. Reklamira se kao jedina bijela kupina na tržištu. Riječ je o albino kupini. Plod je bijele boje, boje blijede slonovače, tipičnog slatko kiselog okusa i sočnosti kao bilo koja druga kupina. Razvija jake i uspravne izboje. Samooplodna je, no radi boljeg priroda bolje je da ima nekog oprašivača sličnog vremena cvatnje. Srednje je rodnosti, a plod je srednje velik te je relativno otporna prema bolestima.

Selekcionar tvrdi da nije nužan naslon kod uzgoja. Plodovi su radi svoje boje namijenjen isključivo za potrošnju u svježem stanju, voćne salate i za ukrasne forme.

Thornless Logan

Američka je sorta bez trnja vrlo bujnog rasta i vrlo rodna. Izdanci i izbojci na njima nemaju bodlji. Izdanci su inače puzajućeg rasta. Prikladna je za uzgoj u južnim toplijim područjima. Cvate ranije od sorte Thornfree, a samooplodna je. Dozrijeva rano, a berba dugo traje. Plod je velik, izdužena oblika, tamnocrvene boje, a meso je kisela okusa i vrlo ugodne, posebne arome.

Plod je sličniji malini izgledom i okusom, odlične čvrstoće, no meke kožice. Plod se teže bere. Međuvrsni je križanac maline i kupine.

""

Sorte kupine Eldorado

Sorta je srednje bujnosti, a obilno rodi. Izdanci su jaki pa se može uzgajati bez naslona. Dozrijeva srednje rano, odnosno istodobno sa sortom Darow, a i berba se obavlja kao i kod sorte Darow u tri do četiri navrata. Plod je srednje velik do velik, tipičnog oblika kupine. Boje je svijetlocrne. Meso je čvrsto, vrlo sočno, slatka okusa s ugodnom aromom. Sorta donosi rod u velikim grozdovima. Otporna je na mraz.

Sorte kupine Ebony King

Sorta je srednje bujnog rasta s uspravnim jakim izdancima pa ne zahtijeva skupi naslon. Na njima nema puno trnja. Rodi vrlo dobro. Cvate rano, a samooplodna je. Dozrijeva srednje rano, odnosno u drugoj polovici srpnja. Plod je srednje velik, tipičnog oblika kupine. Boje je svijetlocrne.

Meso je čvrsto i slatko ugodne arome, te dobre kvalitete. Plodovi su prikladni za potrošnju u svježem stanju, duboko smrzavanje i proizvodnju različitih prerađevina.

Thornless Evergreen

Ova je sorta vrlo popularna u Americi. Grm je vrlo bujnog rasta. Ima jake izdanke, koji se dobro razgranaju i obilno rode. Sorta je polupuzajućeg rasta, pa je u uzgoju obvezan naslon. Ovo je zimzelena sorta s lišćem poput peršina. Cvate u drugoj polovici svibnja, a plodovi dozrijevaju u drugoj dekadi kolovoza. Berba se obavlja u 6 do 8 navrata. Plod je srednje veličine i prosječne mase oko 4 g, karakterističnog oblika i izgleda kupine.

Sorte kupine Smoothstem

Američka je sorta vrlo bujnog rasta. Izdanci imaju snažan poluuspravan rast. Za njen uzgoj nužan je naslon od žice. Na jednogodišnjim izdancima razvije se puno postranih izbojaka dužine 35 do 45 cm. Cvijet je hermafroditan (dvospolan). Sorta je samooplodna i cvate kasno. Dozrijeva u prvoj polovici kolovoza, odnosno 5 do 7 dana poslije sorte Thornfree. Berba dugo traje pa se može protegnuti do početka listopada. Plod je srednje velik, prosječne mase oko 4g, a ima oblik zatupljenog stošca. Boja ploda je tamnocrvena. Inače je plod dosta čvrst i slatko-kiselkasta okusa, a vrlo ugodne arome. Sok je crn. Plodovi su prikladni za potrošnju u svježem stanju i za zamrzavanje.

Dirksen Thornless

Nastala je u SAD-u 1974. godine. Samooplodna je sorta, a plod je sitan do srednje krupan, dužine 25 mm i širine 20 mm. Ima sjajno crnu boju s plavkastim prelazom. Plodovi su kvalitetni, aromatični, sočni, slatkokiselog okusa. Pogodni su za potrošnju u svježem stanju i za razne oblike prerade. Odlične je transportabilnosti. Izdanci su bujni, dužine preko 3 m, poluuspravni. Ranija je sorta, dozrijeva sredinom srpnja, berba se brzo završava. Vrlo je osjetljiva na žutu hrđu i sivu plijesan. Dobre su joj značajke odlična rodnost, postojana boja plodova nakon berbe i otpornost na niske zimske temperature.

Prethodni članakImam li status branitelja?
Sljedeći članakKrivo registrirani traktor
Nino Ivančan, dipl. ing. agr.
Autor je diplomirao 2008. g na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Radi na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Honorarno piše članke voćarsko vinogradarske tematike. RADNO ISKUSTVO 1996. – 2014. Rad na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Također 16-godišnje iskustvo na agrotehničkim zahvatima navedenih kultura, korištenju i održavanju mehanizacije, poslovima kemijske i biološke zaštite, na planiranju i održavanju vv nasada, drvenastih i ukrasnih kultura te zelenih površina, na planiranju i održavanju kultura u zaštićenim prostorima, na biotehnološkim procesima prerade vv kultura, enološkim i enokemijskim zahvatima prilikom prerade i dozrijevanja vina, te analizama vina. Također 16-godišnje iskustvo davanja konzultacija iz pedoloških analiza, kemijskih analiza te primjena meliorativne gnojidbe, fertirigacije i folijarne aplikacije hraniva na osnovi toga, korištenja prognostičkih modela meteoroloških podataka, CDA uređaja za dijagnosticiranje i predviđanje bolesti i štetnika, savjetovanja prilikom izrada agroekoloških studija. 2004. Službovanje u Uredu državne uprave u Zagrebačkoj Županiji, Ispostava Zaprešić, u Uredu za gospodarstvo na poslovima poljoprivredne administracije. 2006. – Honorarni rad u Glasniku Zaštite Bilja, Vinogradarskom portalu Voćarskom portalu koji obuhvaća pisanje članaka i preporuka zaštite bilja, odgovore na pitanja preko foruma i e-maila portala. 2012. – Honorarni rad u Gospodarskom Listu na pisanju članaka voćarsko vinogradarske tematike.