Osim što radim u tvrtci, imam vlastiti OPG pa moram izdati i račun, odnosno otkupni blok. Zanima me je li se promijenio članak u izjavi prodavatelja jer nigdje ne mogu naći službenu promjenu, a pojedine kolege koje prodaju preko otkupnog bloka tumače mi da je napravljena?
Navedena izjava predstavlja tipizirani obrazac koji je jedinstven za cijelo područje Republike Hrvatske. Međutim, odredbama Zakona o porezu na dohodak koji je na snazi od 1. siječnja 2017. godine odredbom članka 29. stavka 3. propisano je što se sve smatra samostalnom djelatnošću, s time da navedeno obuhvaća i djelatnost poljoprivrede i šumarstva. Stoga je i logično da se navedena izjava poziva na prethodno citiranu zakonsku odredbu, a ne kao do sada na odredbu članka 18. stavka 3. Zakona o porezu na dohodak jer je to bilo propisano odredbama prethodnog Zakona o porezu na dohodak (‘Narodne novine’ br. 177/04, 73/08, 80/10, 114/11, 22/12, 144/12, Odluka USRH – 120/13,125/13, 148/13, Odluka USRH – 83/14, 143/14, 136/15) koji više nije na snazi.

Alan VAJDA, mag. iur.

Prethodni članakZamjena poljoprivrednog zemljišta
Sljedeći članakPostoji li sorta vinove loze jurka?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.