Susjed sudskim putem traži služnost prolaza i provoza preko moje nekretnine. Nalaže mi se da priznam služnost prolaza i provoza osoba i stvari preko moje nekretnine uz izdavanje isprave podobne za uknjižbu opisanog prava služnosti u zemljišne knjige. Mene zanima kakva je to isprava i što u njoj mora biti navedeno te tko mora provesti upis? Tko održava prolaz, kosi travu, financira određene popravke prolaza kliznih dvorišnih vrata i slično?
Služnost prolaza i provoza osoba i stvari je stvarna služnost, odnosno stvarno pravo vlasnika određene nekretnine da se za potrebe te nekretnine na određeni način služi nečijom nekretninom, a njen vlasnik to mora trpjeti. Način na koji će se nositelj prava služnost služiti tuđom nekretninom određuje se prilikom osnivanja služnosti. Služnost se može osnivati pravnim poslom i na temelju odluke suda. Bitno je znati da svaka služnost treba imati razumnu svrhu. Vaš susjed treba pri izvršavanju svojih ovlasti postupati obzirno, tako da što manje opterećuje vašu nekretninu, a vi kao vlasnik nekretnine ne smijete činiti ništa što bi onemogućilo ili bitno otežalo izvršavanje služnosti. Troškove održavanja i popravaka treba snositi susjed, ako nije drukčije određeno. Ako ne možete izbjeći osnivanje prava služnosti na svojoj nekretnini svakako se trebate izboriti da ta služnost bude što više ograničena samo na određenoj (minimalnoj) površini vaše nekretnine, kao i da susjed ima obavezu održavati taj dio nekretnine (kako ste i naveli u svom pitanju: održavati prolaz, kositi travu, podmiriti troškove popravka kliznih dvorišnih vrata i dr.). Ako se nekretninom koristite i vi kao vlasnik, dužni ste razmjerno snositi troškove iz održavanja, ali se te dužnosti možete i osloboditi budući da dajete pravo služnosti. Termin iz tužbe ,,isprava podobna za upis“ podrazumijeva pravomoćnu sudsku odluku kojom se utvrđuje postojanje i opseg služnosti. Upis provodi zemljišno knjižni odjel suda koji je donio odluku o služnosti. Nužni prolaz je služnost puta koju osniva sud na zahtjev vlasnika nekretnine do koje nema nikakve ili nema prikladne putne veze s javnim putom. Na nužni se prolaz primjenjuju pravila koja vrijede za služnosti puta.

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Prethodni članak650 milijuna kuna za tri natječaja iz podmjere 4.1. Programa ruralnog razvoja
Sljedeći članakMoramo li plaćati osiguranje?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.