Suprug je nakon 17 godina rada u tvrtki dao otkaz zbog našeg OPG-a. Zbog sigurnosti za starije dane, uplaćuje osiguranje po poljoprivrednoj osnovici, mjesečno 603 kn. Čuli smo da osobe s provedenih 100 i više dana na ratištu i sa 60 godina starosti imaju pravo na „ratnu“ mirovinu bez obzira na radni staž. Mislimo da bez potrebe plaćamo ove doprinose od 603 kn. Zanima nas je li pametno da nastavimo plaćati osiguranje ili ne?
Odredbama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (NN br. 121/2017), koji je stupio na snagu 14. prosinca 2017. godine propisani su blaži uvjeti za stjecanje prava i/ili povoljniji način određivanja mirovina u odnosu na odredbe važećeg Zakona o mirovinskom osiguranju. S obzirom da u vašem upitu niste detaljnije naveli o kojoj se kategoriji hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata radi, potrebno je da se vaš suprug obrati Ministarstvu obrane ili Ministarstvu unutarnjih poslova (ovisno o kojoj se vrsti braniteljskog statusa radi) ako to već nije učinio kako bi dobio potvrdu kojom se dokazuje status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata. Nastavno na navedeno, hrvatski branitelji iz Domovinskog rata sukladno odredbi članka 18. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji ostvaruju niže navedena prava iz mirovinskog osiguranja kako slijedi: pravo na starosnu mirovinu i prijevremenu starosnu mirovinu, pravo na invalidsku mirovinu, prava na temelju preostale radne sposobnosti, pravo na obiteljsku mirovinu, pravo na najnižu mirovinu i pravo na staž osiguranja ili posebni staž. Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata, ovisno o razdoblju sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru, dobna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu propisana Zakonom o mirovinskom osiguranju snižava se, i to: a) za četiri mjeseca ako je u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru sudjelovao od 100 dana do pet mjeseci ili b) za po jedan mjesec za svaki mjesec sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru ako je u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru sudjelovao više od pet mjeseci. S obzirom da ste naveli da je vaš suprug kao hrvatski branitelj iz Domovinskog rata proveo više od 105 dana na ratištu, potrebno je da se obrati nadležnoj ispostavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje kako bi mu se izvršio izračun radi ostvarivanja prava na prijevremenu mirovinu pod povoljnijim uvjetima u odnosu na važeći Zakon o mirovinskom osiguranju jer trenutno ne ispunjava uvjete za prijevremenu mirovinu. Ovim putem predlažem da nastavite plaćati osiguranje po poljoprivrednoj osnovici, dok vaš suprug ne provjeri ispunjava lli uvjete za ostvarivanje prava na ratnu mirovinu po povoljnijim uvjetima.

Alan VAJDA, mag. iur.

Prethodni članakProvoz preko nekretnine
Sljedeći članakNova poboljšanja na kombajnu CASE Axial-Flow 250 jamče veću produktivnost
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.