Kakvi su to nutritivni proljevi (mislim da je nešto vezano uz hranidbu prije svega teladi). Zašto nastaju i kako se liječe?


Zbog nepravilne probave mlijeka, uzrokovane neredovitom te preobilnom prehranom mlijekom i zamjenama za mlijeko nastaju nutritivni proljevi u teladi. U nastanku proljeva sudjeluju mliječno-kisele bakterije, koje inače predstavljaju sastavni dio normalne mikropopulacije probavnog trakta teladi na sisi. Pri pojavi proljeva u teladi treba što prije pozvati veterinara, kako bi se na vrije me započelo s liječenjem, uz nadoknadu izgubljene tekućine.

Naime, vrijeme od pojave proljeva i poduzete terapije treba biti što kraće jer u protivnom telad brzo slabi, što dodatno pogoršava stanje obo ljele životinje. Proljevi mogu uzrokovati velike gubitke, zbog čega pozornost treba posvetiti njihovoj profilaksi (odgovarajući smještaj životinja, primjereni higijenski uvjeti, pra vilna hranidba i vakcinacija životinja za neke od bolesti).

Prethodni članakHranidba koza zimi
Sljedeći članakPreloški prilog
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.