U Gospodarskom listu br. 6. od ove godine pročitao sam članak o izboru podloga voćnih vrsta. Zanima me nabavka podloga za krušku na sušnijim predjelima za malo kiselu zemlju. Dunja BA- 29 bi bila po napisu idealna. U jednom članku je pisalo da postoje novi klonovi te podloge, a naveli ste da je razvijen otporniji klon na viruse i fitoplazme BA- 29C. Tražeći po web-u nisam naišao na informaciju gdje bi se moglo nabaviti takvu klon-podlogu (ili sadnice s takvom podlogom). Gdje se može nabaviti takva podloga?
Podloga BA29 može se naći kod rasadničara braće Ivana i Gabrijela Babić iz Godinjaka kod Nove Gradiške, vlasnika poljoprivrednog obrta „Babić Agro”. Podlogu BA 29C je, prema meni dostupnim informacijama, za sada kod nas nemoguće nabaviti.

p rof. dr. sc. T. JEMRIĆ

Prethodni članakKoliko mora biti udaljena od prometnice površina za ekološku proizvodnju?
Sljedeći članakPotvrđena influenca ptica na još 5 gospodarstava kod Vinkovaca
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.