U svome malom nasadu jabuka imam nekoliko stabala sorte Breaburn. Pošto se radi o mladim stablima koja još nisu rađala, tako da nisam bio u prigodi kušati plodove te sorte. Molim nekoliko osnovnih značajki te sorte?
Breaburn je novozelandska sorta otkrivena 50-ih godina 20. stoljeća. Pretpostavlja se da je nastala križanjem sjemenjaka sorte Lady Hamilton i Granny Smitha, iako to nije znanstveno doka zano. Smatra se visokoproduktivnom plantažnom sortom i u svijetu je jedna od najvažnijih komercijalnih sorata jabuke. Dozrijeva u drugoj dekadi listopada i kvalitetom je prvoklasna desertna jabuka. Plodovi su joj krupni, osnovna boja im je svjetlozelena, a obojani su mutnim crvenilom. To je jedna od prvih dvobojnih sorata. Meso je hrskavo i sočno, bogatoga osvježavajućeg okusa koji dosta podsjeća na okuse starih sorti jabuka. Sklona je posmeđivanju mesa tijekom čuvanja plodova.

Mladen KARAČIĆ, dipl. ing

Prethodni članakNewsletter 6/2016
Sljedeći članakPrekrupa kukuruza u hranidbi svinja
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.