S proizvođačem voćnih sadnica dogovorio sam osnivanje voćnjaka na terasiranoj površini. Jame za sadnju nisu kopane ručno već su bušene traktorskom bušilicom i nisu bile ujednačene dubine. Radovi su obavljeni nestručno i neodgovorno. Postotak prijema sadnica je zadovoljavajuć, no mnoga spojna mjesta se nalaze ispod razine zemljišta. U stručnim knjigama sam pročitao da preduboko posađene voćke ne donose redovan i puni urod. Mogu li se i kako ispraviti greške kod sadnje?


Sadne jame se zadnje vrijeme često buše traktorskim ili motornim bušilicama jer je tako brže. Međutim, kod teških tala koja su puna gline to može biti problem jer se tako „betonira“ zid jame pa se korijen teže širi. Iako, to kod vas možda nije bio slučaj s obzirom da navodite da je primitak sadnica bio zadovoljavajući. Problem kod vašeg voćnjaka je upravo to što se cijepno mjesto nalazi ispod razine zemljišta. Nalazi li se samo ispod razine tla ili je pak zemlja nagrnuta na cijepno mjesto? Ako je samo nagrnuta zemlja na cijepno mjesto to je vjerojatno učinjeno samo zbog zaštite cijepnog mjesta tijekom zime. Sada to treba odgrnuti. Ako su samo ispod razine tla, a van zemlje, tada to trenutno nije problem, no postoji mogućnost da se cijepno mjesto zatrpa.

Cijepno mjesto ne smije biti ispod zemlje

Kad je cijepno mjesto ispod zemlje, tada podloga gubi svoju svrhu jer s vremenom plemka razvije svoj korijen. Podloge za voćke koristimo zbog dva glavna razloga: prilagodba na različite vrste tla i kontrola bujnosti voćke. Naravno, uporaba pravilne podloge utječe i na otpornost prema bolestima i štetnicima, vremenskim prilikama i mnogo drugih stvari. Stoga uzgoj na vlastitom korijenu kod većine vrsta nije preporučljiv, a to je upravo ono što će se dogoditi ako je cijepno mjesto pod zemljom. S obzirom da se nakon sadnje s vremenom zemlja u jami slegne, a s njom i voćka, preporuča se da prilikom sadnje cijepno mjesto bude 15-ak cm iznad zemlje. Tako će i nakon slijeganja zemlje, cijepno mjesto biti iznad tla. Pretpostavljam da se radi o mladom voćnjaku. Stoga preporučam da probate otkopati sadnice i izdignuti ih tako da cijepno mjesto bude van zemlje.

Prethodni članakKako orezati trs?
Sljedeći članakJe li potrebno staviti vrenjaču na donji plutajući poklopac kod vrenja vina?
Goran Fruk, dr.sc.
Diplomirao je na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu, 2008. godine, usmjerenje voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Od 2009. godine zaposlen je kao znanstveni novak na Zavodu za voćarstvo. Koautor je 2 knjige, 20-ak znanstvenih radova te je sudjelovao na 15 međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova. Diplomirao je na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu, 2008. godine, usmjerenje voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Od 2009. godine zaposlen je kao znanstveni novak na Zavodu za voćarstvo. Znanstveno se usavršavao u Rijeci (Sveučilište u Rijeci Tehnički fakultet) te Sloveniji (Sveučilište u Ljubljani Biotehnički fakultet). Suradnik je na modulima na Voćarstvo, Voćarstvo 1, Suvremene tehnologije čuvanja i pakiranja voća te Specifičnosti tehnologije čuvanja i pakiranja voća. Suradnik je na više domaćih i međunarodnih stručnih i znanstvenih projekata iz područja genetskih resursa u voćarstvu, proizvodnje voćnih vina, čuvanja voća i smanjenja fizioloških poremećaja u plodovima voća tijekom čuvanja. Održao je nekoliko radionica iz rezidbe voćaka u sklopu raznih stručnih projekata. Koautor je 2 knjige, 20-ak znanstvenih radova te je sudjelovao na 15 međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova. Član je Međunarodnog društava za hortikulturne znanosti (ISHS) od 2010.