Prije 5 godina donio sam iz Njemačke kaki, posadio sam i lijepo je napredovala do prošle godine. Sredinom ljeta prošle godine, stablo je puklo od krošnje do zemlje i drvo se posušilo. Kupio sam i u Hrvatskoj kaki,u 3.ili 4. mjesecu prije nekoliko godina, i oni su i dalje zeleni, nisu se posušili, nisu prolistali, a pupovi su i dalje kakvi su bili kada sam kupio sadnicu. Skraćene grane, koje su mi u trgovini orezali prije sadnje, premazao sam voćarskim voskom. U trgovini sam se obratio za savjet, i rekli su da će pupanje i listanje kasniti koji mjesec, no sada je jesen, pa me zanima u čemu je greška, te može li kaki uopće uspjevati na našem podneblju, i zahtjeva li posebne uvjete i njegu?


Kaki savršeno uspijeva u mediteranskim uvjetima. U kontinentalnim uvjetima za jačih zima je treba zaštititi, posebno ako je sorta osjetljivija. Tijekom zimskog mirovanja sadnica podnosi i niže temperature do oko -15°C, ukoliko takvi uvjeti ne traju predugo. Preporuča se prve dvije godine sadnicu tijekom zime zaštititi oblogom od lišća, slame ili borovih grana na području korijena, a stablo debelim slojem paprati, slame ili kukuruzovine kojeg omotamo folijom. Mjesto sadnje treba biti zaštićeno od hladnih vjetrova i mrazeva. S obzirom da je drvo puklo na ovoj prvoj voćki, ono se vjerojatno smrzlo. U vezi s ovim drugim kakijem, ako nije prolistao, više ni neće, iz istog razloga.

Prethodni članakZašto desetogodišnja smokva petrovača na Šolti još ne rađa?
Sljedeći članakGdje nabaviti organsko sjeme za proizvodnju klica?
Nino Ivančan, dipl. ing. agr.
Autor je diplomirao 2008. g na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Radi na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Honorarno piše članke voćarsko vinogradarske tematike. RADNO ISKUSTVO 1996. – 2014. Rad na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Također 16-godišnje iskustvo na agrotehničkim zahvatima navedenih kultura, korištenju i održavanju mehanizacije, poslovima kemijske i biološke zaštite, na planiranju i održavanju vv nasada, drvenastih i ukrasnih kultura te zelenih površina, na planiranju i održavanju kultura u zaštićenim prostorima, na biotehnološkim procesima prerade vv kultura, enološkim i enokemijskim zahvatima prilikom prerade i dozrijevanja vina, te analizama vina. Također 16-godišnje iskustvo davanja konzultacija iz pedoloških analiza, kemijskih analiza te primjena meliorativne gnojidbe, fertirigacije i folijarne aplikacije hraniva na osnovi toga, korištenja prognostičkih modela meteoroloških podataka, CDA uređaja za dijagnosticiranje i predviđanje bolesti i štetnika, savjetovanja prilikom izrada agroekoloških studija. 2004. Službovanje u Uredu državne uprave u Zagrebačkoj Županiji, Ispostava Zaprešić, u Uredu za gospodarstvo na poslovima poljoprivredne administracije. 2006. – Honorarni rad u Glasniku Zaštite Bilja, Vinogradarskom portalu Voćarskom portalu koji obuhvaća pisanje članaka i preporuka zaštite bilja, odgovore na pitanja preko foruma i e-maila portala. 2012. – Honorarni rad u Gospodarskom Listu na pisanju članaka voćarsko vinogradarske tematike.